Franţa înlocuieşte taxa pe câştigurile de capital cu o altă reglementare menită să descurajeze optimizarea fiscală
Aşa numita „Exit Tax” (taxă de exit) a fost impusă în 2011 în timp ce preşedinte era Nicolas Sarkozy. Astfel, persoanele care deţin active în acţiuni sau bonduri în valoare de peste 800.000 euro sau cel puţin 50% din capitalul unei companii trebuie să plătească taxe pentru câştigurile de capital obţinute în urma vânzării de active, într-o perioadă de până la 15 ani de la plecarea Franţa.
Taxa era menită să împiedice schimbarea domiciliului fiscal al persoanelor fizice care nu doreau să plătească taxe în Franţa dar preşedintele Emmanuel Macron a avertizat că ea afectează atractivitatea ţării ca destinaţie de investiţii.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a anunţat că „noul mecanism anti-abuz” priveşte vânzările de active efectuate de o persoană într-o perioadă de până la doi ani de la plecarea Franţa.
„Exit Tax”, aşa cum este ea astăzi, va fi abolită. Noua schemă va avea ca obiectiv vânzările de active făcute la scurt timp după ce o persoană părăseşte Franţa – doi ani – pentru eficientizarea câştigurilor de capital, a explicat oficialul Ministerului de Finanţe
Acesta a adăugat că noile reglementări vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.