Întrebat în legătură cu o potenţială reducere a participaţiei, Gervais Pellissier a răspuns: ‘Noul Guvern şi-a început activitatea doar în luna iulie…nu a făcut un anunţ exact. Dar pe baza anunţului general, este probabilă o astfel de tranzacţie’.
De asemenea, în timpul vizitei la Varşovia, Pellissier a declarat că Orange nu intenţionează pe termen scurt să efectueze achiziţii în Europa.
‘Nu ne aşteptăm la un proces de consolidare pe termen scurt. Ne concentrăm pe dezvoltarea în cele opt state unde suntem prezenţi’, a afirmat directorul pentru Europa al Orange.
Luna trecută, Guvernul francez a demarat procesul de privatizare prin vânzarea unui pachet de 4,5% din acţiunile grupului de utilităţi Engie SA, tranzacţia cifrându-se la 1,53 miliarde de euro.
‘Vânzarea acţiunilor s-a derulat în condiţii foarte bune pentru interesele patrimoniale ale statului’, a precizat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, care a adăugat că această operaţiune reprezintă prima etapă dintr-un plan de vânzare de active în valoare de 10 miliarde de euro, destinat finanţării inovaţiei.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, şi-a anunţat intenţia de a realoca fondurile statului blocate în companii non-strategice din industrii mature pentru a investi în companii de tip start-up inovative.
O serie de surse din mediul bancar au declarat că Loteria franceză, principalul operator aeroportuar din Paris, Engie şi mai multe alte firme considerate non-strategice urmează să facă parte dintr-un plan de privatizări ce va fi demarat în toamna acestui an.
Analiştii estimează că statul şi-ar putea reduce participaţia de 19,7% la producătorul auto Renault, de 23,05% la operatorul de telefonie Orange, de 5,7% la firma de construcţii Eiffage şi de 50,63% la ADP (operatorul aeroportului din Paris).
Decizia privind activele ce vor fi vândute va fi influenţată de condiţiile de pe piaţă şi de situaţia companiilor, a explicat Le Maire, refuzând să precizeze numele firmelor care sunt analizate.
‘Nu este rolul statului să obţină dividende de la anumite companii în care statul nu are interese strategice. Vrem ca aceste tranzacţii să fie în beneficiul general şi al statului’, a afirmat ministrul francez de Finanţe.
Agenţia Participaţiilor Statului, sub autoritatea lui Bruno Le Maire, gestionează în total active de aproximativ 100 de miliarde de euro în 81 de companii, din care 13 sunt listate la Bursa de la Paris, inclusiv Aeroports de Paris, Orange, Renault, PSA Group, Air France-KLM, Engie şi Electricite de France.
Renault, Orange şi Engie au o prezenţă importantă pe piaţa din România.