Marine Le Pen a subliniat poziţia de favorită în care apare în sondaje. ‘Avem un mare avantaj, întrucât, spre deosebire de adversarii noştri, avem idei clare despre UE’, a spus ea pe un ton triumfalist, după ce mai multe sondaje recente îi plasează FN pe primul loc în preferinţele electoratului francez. FN ar putea obţine, conform acestor sondaje, 20 din cele 74 de mandate de eurodeputaţi ce revin Franţei, o creştere semnificativă faţă de cele trei din actuala legislatură.
‘Obiectivul nostru este să fie învinse la urme’, a continuat ea, referindu-se la cele două mari partide franceze, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), de dreapta, şi Partidul Socialist (PS), de stânga, pe care le-a acuzat că alcătuiesc împreună o ‘coproducţie’ care a votat unită ‘toate tratatele europene’.
Ea şi-a avertizat simpatizanţii că absenteismul este marea provocare a scrutinului european de pe 25 mai şi a cerut francezilor să vină la vot, pentru că neprezentarea la urne nu echivalează cu un vot împotriva Europei, ci este ‘cel mai bun cadou oferit sistemului’ actual, care poate astfel să se menţină.
Programul ei politic nu conţine mari noutăţi faţă de ideile expuse de obicei, Le Pen chemându-i pe francezi să-şi ‘recâştige libertatea şi, odată cu ea, securitatea şi prosperitatea naţiunii’. De asemenea, ea a acuzat UE că este ‘vinovată’ pentru actuala situaţie economică marcată de creşterea şomajului şi a inegalităţilor, dar şi pentru sosirea romilor din ţările est-europene. Marine Le Pen s-a pronunţat şi împotriva monedei euro, care, în opinia ei, a făcut preţurile să crească, dar şi a acordului transatlantic de liber schimb, aflat în curs de negociere.
Liderul Frontului Naţional a subliniat că percepţia asupra Europei se degradează tot mai mult în fiecare an şi a cerut francezilor să voteze cu formaţiunea sa pentru a împiedica UE ‘să avanseze’.
FN speră să formeze în PE un grup parlamentar împreună cu celelalte partide eurosceptice, precum Partidul pentru Libertate (PVV) din Olanda, Partidul Libertăţii (FPO) din Austria, Interesul Flamand (Vlaams Belang) din Belgia, Liga Nordului italiană şi Democraţii din Suedia (SD), aminteşte EFE.