Franţa negociază cu Bruxellesul reducerea penalităţilor pentru ajutoarele agricole ilegale
Dezvăluit în premieră de cotidianul ‘Le Parisien’ şi confirmat de Ministerul francez al Agriculturii şi de Comisia Europeană, litigiul se referă la mărimea parcelelor eligibile pentru ajutoarele acordate în cadrul Politicii Agricole Comune, în cadrul căreia Franţa este cel mai mare beneficiar.
Indiferent care va fi valoarea finală a sancţiunilor ele vor fi suportate de stat (şi în consecinţă de contribuabili) şi nu de agricultori care au putut comite o eroare în cadrul declaraţiilor cu privire la suprafaţa terenurilor, a precizat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll. Acesta a adăugat că pentru o parte din amenzi, în valoare de 406 milioane de euro, care se referă la anii de dinainte de 2009, Parisul nu intenţionează să conteste rezultatele arbitrajului şi va onora amenda fără discuţii.
Diferendul se referă la perioada cuprinsă între 2010 şi până în 2014.
Potrivit lui Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, suma totală de 1,8 miliarde de euro ar rezulta din aplicarea unei penalităţi variind între 2% şi 5% din totalul plăţilor rambursate Franţei de la bugetul european în perioada vizată, adică 40 de miliarde de euro.
‘Contestăm baza utilizată pentru estimarea acestor penalităţi’, a replicat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll. ‘Ne-au aplicat un grad de eroare de 5% pentru totalitatea suprafeţelor dar noi am refăcut calculele şi releveele aeriene am ajuns la o marjă de eroare de 0,5 până la 0,6%, adică de zece ori mai puţin decât estimează Bruxellesul’, a precizat Stéphane Le Foll. Acesta a adăugat că pentru moment încearcă să ajungă la un compromis cu Bruxellesul. Potrivit surselor din interiorul Ministerului francez al Agriculturii, sancţiunea aplicată Franţei ar putea fi redusă cu 100 de milioane de euro.
În primăvara acestui an, Bruxellesul s-a angajat să-şi sporească vigilenţa faţă de corectitudinea ajutoarelor agricole acordate statelor membre după ce Curtea de Conturi europeană a ridicat unele semne de întrebare cu privire la corectitudinea gestionării acestor fonduri. Cu un buget de 50 de miliarde de euro pe an, Politic Agricolă Comună este cel mai important capitol al bugetului UE, aproximativ 40% din total.