„Rolul Comisiei Europene și UE este – şi trebuie să fie- să susţină în mod accelerat şi simplificat dezvoltarea industriilor de apărare europene şi nu să se substituie statelor membre generând complexităţi sau constrângeri suplimentare”, a apreciat ministrul într-o ceremonie la Domul Invalizilor din Paris.
„Trebuie să promovăm o agendă de simplificare a procedurilor europene şi să apărăm pas cu pas agenda Versailles”, adoptată în 2022 şi care prevede întărirea capacităţilor europene de apărare. „Este întreaga miză a negocierilor în curs cu privire la Edip (acronimul englez pentru Programul european pentru industria de apărare), în privinţa căruia nu vom ceda nimic. Şi în acest caz, este mai bine să nu faci nimic decât să faci rău”, a avertizat el.
Edip, în prezent în negociere, prevede un buget de 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027 pentru a favoriza achiziţionarea de echipamente militare europene mai degrabă decât importurile.
Parisul insistă ca 65% din componentele unui material militar să fie de fabricaţie europeană şi ca autoritatea de concepţie să fie europeană pentru a putea beneficia de o finanţare din partea UE.
Cu titlu de exemplu, liniile de producţie instalate în Europa pentru echipamente americane nu vor putea beneficia de astfel de finanţări.
„Agenda europeană de susţinere a industriei de apărare este utilă, dar nu trebuie să ducă la cheltuirea banilor contribuabililor europeni pentru a produce sub licenţă echipamente americane”, a explicat ministrul francez. Dacă acest lucru poate da unora iluzia unei autonomii europene, aceasta ne-ar pune înainte de toate la cheremul unui reviriment strategic al aliatului nostru american”, continuă acesta
În afară de această sumă, limitată la 1,5 miliarde de euro prevăzută pentru trei ani, miza este ridicată, afirmă o sursă franceză apropiată de dosar, potrivit căreia „Edip este matricea care structurează organizarea apărării europene în următorii 30 de ani”.