Industria turismului din Franţa, un motor important de creştere al economiei, se confruntă cu probleme după atacurile din noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. Temerile turiştilor au fost amplificate şi de atacul din iulie 2016 de la Nisa, soldat cu 85 de morţi.
Turiştii străini care cheltuiau sume mari de bani în Franţa, cum ar fi cei din SUA, Asia şi statele din Golf, au fost în special descurajaţi de atacuri, a spus Matthias Fekl. Acesta a adăugat că vizitatorii din alte state europene, care reprezintă 80% din turiştii străini, încă vin în Franţa.
În primul semestru din 2016, numărul de înnoptări ale turiştilor în hotelurile franceze a scăzut cu 10%, comparativ cu perioada similară din 2015, a precizat Fekl, care a explicat, totodată, că un impact semnificativ s-a resimţit cel mai mult în Paris şi în regiunile din jurul capitalei, în timp ce în alte zone numărul de turişti a crescut cu 2%, în primele şase luni din acest an.
Activitatea slabă din turism a contribuit la scăderea profitului operaţional al grupului francez AccorHotels, în primul semestru din acest an, în timp ce operatorul aerian Air France – KLM se aşteaptă la un declin al veniturilor în iulie şi august, parţial din cauza situaţiei din Franţa.
De asemenea, turismul a fost afectat de protestele violente de anul acesta înregistrate pe străzile din Franţa şi de creşterea numărului de jafuri împotriva vizitatorilor asiatici.