„Pentru prima dată după mult timp putem fi optimişti, chiar dacă mai avem multe de făcut, în special în cadrul reuniunii Eurogrup de la 9 iulie”, a declarat Moscovici într-un interviu pentru Le Figaro, publicat în ediţia online a cotidianului.
Summitul european încheiat vineri a condus la un acord vizând reducerea tensiunilor asupra dobânzilor suportate de ţările aflate în dificultate, prin intermediul unor posibile intervenţii ale fondurilor de salvare.
Acordul mai prevede, pe lângă un pact de creştere economică, crearea până la sfârşitul lui 2012 a unui mecanism de supervizare financiară ilmplicând BCE, înainte de crearea unei uniuni bancare.
Întrebat dacă Germania a fost nevoită să se plieze în funcţie de poziţia altor ţări, Moscovici a declarat că „nu au fost loviruri ca la Trafalgar”.
„Nu trebuie să gândim în termeni de învingător sau de învinşi”, a subliniat el.
„Între Paris şi Berlin, între preşedintele Republicii (François Hollande) şi cancelarul (Angela Merkel), între (ministrul germna al Finaţelor) Wolfgang Schäuble şi mine, relaţiile sunt bune”, a apreciat Moscovici.
Întrebat despre absenţa menţionării unui proiect privind euroobligaţiunile în comunicatul final al summitului, Moscovici a declarat că a înţeles că este vorba despre „o linie roşie” pentru Germania şi că este, deci, vorba despre o soluţie pe termen lung.