Franţa: PIB va creşte cu doar 0,7% în 2014, sub avansul de 1% estimat de Guvern

Economia franceză va înregistra anul acesta o creştere sub cea aşteptată de Guvernul de la Paris, iar rata şomajului va urca întrucât cheltuielile de consum şi exporturile nu se redresează, a estimat miercuri Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice din Franţa (Insee), transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 25 iun. 2014, 12:05
Franţa: PIB va creşte cu doar 0,7% în 2014, sub avansul de 1% estimat de Guvern

A doua economie a zonei euro va creşte cu 0,7% în 2014, a anunţat Insee, în timp ce Executivul se aşteaptă la un avans de 1% pentru a reuşi să-şi îndeplinească promisiunile legate de reducerea deficitului bugetar la 3,8% din PIB.

‘Puterea de cumpărare a gospodăriilor s-a îmbunătăţit, desigur, dar prea modest pentru a se înregistra o accelerare reală a cheltuielilor. Companiile nu sunt motivate să investească din cauza cererii reduse iar exporturile nu beneficiază deplin de îmbunătăţirea comerţului mondial’, a apreciat Institutul Naţional de Statistică din Franţa.

De asemenea, instituţia a publicat un studiu privind activitatea economică în iunie, care arată că încrederea în sectorul industrial a urcat la 96 de puncte, de la 94 în mai, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor a crescut de asemenea la 90 de puncte, de la 89 de puncte în mai.

Încrederea mediului de afaceri francez a scăzut în iunie la 92 de puncte, cel mai redus nivel din ultimele zece luni, a anunţat Insee. De asemenea, Banca Centrală a Franţei a publicat un studiu privind activitatea economică în mai, care arată că încrederea în sectorul industrial a scăzut la 97 de puncte, de la 98 de puncte în mai, în timp ce indicatorul Markit Composite Purchasing Managers (PMI) în Franţa, care măsoară activitatea în sectorul industriei şi serviciilor, a scăzut la 47,8 puncte luna aceasta, de la 49,6 în mai.

Insee prognozează că rata şomajului va continua să crească în semestrul doi din 2014, ajungând la 10,2% la sfârşitul lui 2014.

‘Creşterea slabă face imposibil să estimăm o îmbunătăţire serioasă a pieţei forţei de muncă. Uşoara creştere a numărului de angajaţi vine exclusiv de pe urma locurilor de muncă subvenţionate şi a angajărilor din sectorul public. Nu va fi suficient pentru a absorbi creşterea numărului de persoane apte pentru muncă’, avertizează Institutul Naţional de Statistică din Franţa.

Luna aceasta, Guvernul francez a publicat un proiect suplimentar de buget pe 2014 care include reducerea cheltuielilor publice cu încă patru miliarde de euro şi scutiri de taxe pentru aproape patru milioane de gospodării, deoarece Parisul încearcă să îndeplinească ţintele de deficit şi să-i recâştige pe votanţi.

Nivelul ridicat al şomajului şi stagnarea economiei au dus la scăderea semnificativă a popularităţii Guvernului francez, care susţine că revizuirea planurilor bugetare şi măsurile de stimulare anunţate de BCE vor stimula creşterea PIB-ului.

‘Aceste două decizii majore ne fac să credem că estimarea noastră privind o creştere a economiei de 1% în acest an va fi îndeplinită’, a declarat ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin.

Astfel, Guvernul încearcă să îndeplinească ţintele de deficit la 3,8% din PIB anul acesta şi la limita de 3% din PIB stabilită de UE anul viitor.

Reducerea cheltuielilor publice cu încă patru miliarde de euro include economii de peste un miliard de euro în sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale, iar 1,6 miliarde de euro vor fi economisiţi prin reducerea cheltuielilor ministerelor.

Aproximativ 3,7 milioane de gospodării vor beneficia anul acesta de scutiri de taxe, al căror cost total se ridică la 1,1 miliarde de euro pentru buget.

De anul viitor, muncitorii vor beneficia de reducerea impozitului pe salarii pe care îl plătesc – 520 de euro pe an pentru o persoană cu salariul minim – ceea ce va costa statul 2,5 miliarde de euro.

PIB-ul Franţei a stagnat în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care majorarea taxelor i-a afectat pe consumatori, iar companiile şi-au redus investiţiile, semn că revenirea economică din zona euro rămâne una vulnerabilă.

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice din Franţa (Insee), a doua mare economie a zonei euro a înregistrat o creştere zero în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Trump anunță crearea unui Consiliu Naţional pentru Energie, care va fi condus de guvernatorul statului Dakota de Nord, Doug Burgum
Trump anunță crearea unui Consiliu Naţional pentru Energie, care va fi condus de guvernatorul statului Dakota de Nord, ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat vineri crearea unui Consiliu Naţional pentru Energie (NEC), a cărui misiune va fi să "supravegheze calea către dominaţia energetică a......
Stellantis și Foxconn au creat un parteneriat care va produce și vinde semiconductori
Stellantis și Foxconn au creat un parteneriat care va produce și vinde semiconductori
Producătorul de automobile franco-italian Stellantis și asamblatorul de iPhone Foxconn au creat un joint venture 50-50 ...
Top autostrăzi unde constructorii au lucrat mai mult decât se aștepta statul în 2024
Top autostrăzi unde constructorii au lucrat mai mult decât se aștepta statul în 2024
Bugetele alocate pentru construirea a nouă proiecte de autostradă și drum expres au fost majorate în primele 10 luni ...
Cancelarul german Olaf Scholz, după o discuție cu Trump: Mi-a lăsat impresia că are o poziţie mai nuanţată față de războiul din Ucraina decât ceea ce presupunem
Cancelarul german Olaf Scholz, după o discuție cu Trump: Mi-a lăsat impresia că are o poziţie mai nuanţată față ...
Viitorul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, are ''o poziţie mai nuanţată'' cu privire la Ucraina şi la războiul ...