Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania, pentru prima dată după 2006
În jurul orei 11:00 GMT, dobânzile la care Franţa se împrumuta pe 10 ani se situau la 2,94%, în timp ce dobânzile cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni spaniole cu aceeaşi maturitate se situau la 2,93%, scrie Agerpres .
Ultima dată când dobânzile la care Franţa se împrumuta de pe piaţă pe 10 ani erau mai mari decât cele ale Spaniei a fost în data de 16 noiembrie 2006.
Această situaţie se explică prin instabilitatea politică şi amploarea deficitelor, care au început să afecteze dobânzile la care se împrumută Franţa de pe piaţă, în timp ce situaţia economică a Spaniei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, la fel ca şi în cazul altor ţări din sudul zonei euro.
„Pe ansamblu, există o tendinţă de îmbunătăţire a acestor ţări. De exemplu, Grecia a dat faliment în 2012, dar 12 ani mai târziu, diferenţa dintre dobânzile la care se împrumută Franţa şi cele la care se împrumută Grecia este de doar 0,16 puncte procentuale”, a comentat Aurélien Buffault, director la Delubac AM. Potrivit acestuia, diferenţa dintre Franţa şi Spania s-a redus progresiv începând din 2015. „Lupta cu inflaţia a fost câştigată în Spania” şi, în plus, Spania „afişează o creştere economică pe care unele ţări sunt geloase, precum Germania şi Franţa”, a adăugat Buffault.
Spania a redevenit una din locomotivele zonei euro, cu o creştere de aproape 3% în al doilea trimestru, în timp ce creşterea economică a Franţei a fost de 1% în aceeaşi perioadă. Pe lângă o creştere economică mai slabă, situaţia bugetară a Franţei este urmărită cu atenţie, în condiţiile în care deficitul public ar urma să treacă de 6% din PIB în acest an.
Un alt semn al lipsei de încredere a investitorilor este faptul că diferenţa între dobânzile la care se împrumută Franţa pe 10 ani şi randamentele pentru obligaţiunile germane pe 10 ani, considerate un indicator de referinţă în Europa, a început din nou să crească. Joi, în jurul orei 11:00 GMT, randamentele pentru obligaţiunile germane pe zece ani, cunoscute general sub numele Bund, se situa la 2,14%, astfel că spread-ul (sau diferenţialul de dobândă) faţă de obligaţiunile franceze se situa la 0,80 puncte procentuale, revenind la nivelul la care era după anunţul suprinzător al dizolvării Adunării Naţionale, făcut în luna iunie de preşedintele Emmanuel Macron.