Franța și Germania încearcă să ajungă la un acord necesar pentru deblocarea reformei pieței energiei electrice din UE
De-a lungul anilor, Franța și Germania și-au au dezvoltat diferit sistemele energetice. În timp ce Parisul plasează centralele nucleare de mari dimensiuni în centrul pieței sale, Germania se îndreaptă către un model de producție de energie electrică descentralizată la scară mai mică, bazat pe energie 100% regenerabilă.
Aceste diferențe fundamentale au creat un impas în timpul discuțiilor privind reforma pieței de energie electrică a UE, care a fost prezentată de Comisia Europeană în martie ca o modalitate de a evita repetarea crizei energetice de anul trecut, declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.
Francezii vor să continue să furnizeze industriei lor energie ieftină de la centralele nucleare existente, ceea ce Berlinul se teme că va denatura concurența pe piața UE.
Este posibil ca o întâlnire la nivel înalt la Hamburg între președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz să fi deschis, în cele din urmă, calea spre un compromis. După ce au discutat în profunzime despre energie, cei doi „au constatat că dorim să lucrăm împreună aici, în următoarele săptămâni, cu echipele noastre, pentru a ajunge la un acord necesar până la sfârșitul lunii”, a declarat Macron marți, la Hamburg.
Scholz a adăugat că este vorba despre „cum să aducem sistemele energetice din Europa împreună atât de bine încât să putem genera de aici impulsuri pozitive de creștere și prețuri scăzute la electricitate”.
Țările UE încearcă să iasă din impasul în care se află reforma pieței energiei electrice
Țările UE încearcă să iasă din impasul în care se află planurile de reformă a pieței europene a energiei electrice, în urma unui blocaj de aproape patru luni, cu scopul de a-și aproba poziția de negociere la 17 octombrie.
O primă încercare de compromis va avea loc la la acea dată, când cei 27 de miniștri ai energiei din UE se vor reuni la Luxemburg pentru o reuniune a Consiliului Energie.
„Trebuie să facem lucrurile să se potrivească”, a declarat Scholz, care a susținut că o soluție europeană optimă este cea pe care „Germania și Franța au dezvoltat-o împreună”.
Reuniunea de la Hamburg i-a reunit pe miniștrii francezi și germani timp de o zi și jumătate pentru discuțiile uzuale care au loc în fiecare an.
Discuțiile au fost un „semn că vrem să mergem mai departe împreună și că o vom face. Așa că suntem foarte încrezători”, a declarat Scholz.
În cazul în care Franța și Germania nu reușesc să ajungă la un acord în decurs de o săptămână, următoarea reuniune a miniștrilor europeni ai energiei – care trebuie să adopte o poziție comună în numele celor 27 de țări ale UE cu privire la reforma pieței energiei – va avea loc la 19 decembrie.
Următoarea etapă a procesului legislativ va fi reprezentată de negocierile cu Parlamentul European, care și-a dat votul în septembrie. Alte întârzieri ar putea împinge un acord final privind reforma pieței energiei electrice a UE până în primul trimestru al anului 2023.