Franţa şi Germania nu au ajuns la un acord privind rolul nuclearului în tranziția energetică din Uniunea Europeană

22 05. 2023
Bruno Le Maire - Franța gaze rusești Euro 7

Parisul vrea să obţină acelaşi tratament pentru energie electrică generată de reactoarele nucleare ca şi cea generată din surse precum energie eoliană şi fotovoltaică. Această solicitare a determinat Parisul să blocheze, săptămâna trecută, progresele cu o lege UE destinată extinderii regenerabilelor.

Cu prilejul unei audieri care a avut loc luni la Parlamentul European din Strasbourg, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire (foto), şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, au dezvăluit că punctele lor de vedere rămân în continuare foarte divergente.

„Robert ştie că energia nucleară este o linie roşie pentru Franţa, pentru că face parte din suveranitatea noastră economică şi independenţa noastră”, a spus Bruno Le Maire într-o intervenţie în sistem video conferinţă. „O ţară din Europa nu are mai multe linii roşii, aşa că acolo unde este cazul, este important să fie respectate”, a mai spus Bruno Le Maire, care a făcut totuşi apel pentru noi discuţii destinate găsirii unui compromis.

În replică, Robert Habeck a spus că Berlinul vrea ca directiva privind energia regenerabilă să rămână în forma actuală. „Aceasta este o linie pe care noi, Germania, nu vrem să o depăşim. Energia nucleară şi cea regenerabilă nu sunt identice”, le-a spus Robert Habeck europarlamentarilor, tot printr-o intervenţie în sistem video conferinţă. „Acest lucru a fost decis deja şi aşa ar trebui să rămână”, a mai spus oficialul german.

Franţa produce cea mai mare parte a energiei electrice în centrale nucleare, în timp ce Germania a închis luna trecută ultimele sale reactoare nucleare care mai funcţionau. Guvernul francez a pus la punct o mare alianţă care îşi propune accelerarea dezvoltării energiei nucleare şi susţine că 16 dintre cele 27 de state membre UE sprijină energia nucleară, în timp ce Austria, Luxemburg şi Germania nu mai vor să utilizeze energia nucleară.