Franţa şi Germania susţin ideea unei Europe cu mai multe viteze
„Fără a pune sub semnul întrebării ceea ce am realizat, trebuie să găsim şi mijloacele pentru a lua în calcul mai bine diferitele niveluri de ambiţie ale statelor membre, pentru ca Europa să răspundă mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni”, se arată în comunicat.
Cei doi şefi ai diplomaţiei au salutat Cartea Albă prezentată miercuri de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care cuprinde mai multe scenarii privind viitorul UE de după Brexit.
„În condiţiile în care Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor ameninţări inedite, Germania şi Franţa împărtăşesc aceeaşi convingere: cea mai bună apărare a noastră şi cel mai bun atu pentru viitor este o Uniune Europeană mai puternică”, au scris cei doi oficiali.
Ei au pledat pentru răspunsuri prioritare la principalele provocări cu care se confruntă blocul comunitar în prezent. Printre acestea se numără „consolidarea rolului UE în calitate de actor în politica externă în vecinătatea sa şi pe scară mondială, asigurarea securităţii concetăţenilor noştri în faţa agravării ameninţărilor externe şi interne (…), stabilirea unui cadru stabil şi de cooperare pentru a administra chestiunea migraţiilor şi fluxului de refugiaţi, stimularea economiei europene favorizând convergenţa economiilor noastre”.
În aceste condiţii, ei au respins scenariul ca UE să devină numai o piaţă unică.
La polul opus, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au cerut Uniunii Europene, într-un comunicat comun, să trateze egal toate statele membre, înainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la înfiinţarea blocului comunitar şi va fi analizat viitorul Europei.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celelalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.
Miercuri, el a prezentat o „Carte Albă” prin care a prezentat cinci scenarii pentru viitorul UE după Brexit, printre care şi Europa cu mai multe viteze.
Un oficial din Comisia Europeană a declarat marţi pentru News.ro că, până în vară, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflecţie şi analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul său anual din toamnă, preşedintele C.E Jean-Claude Juncker ar urma să îşi exprime preferinţa şi argumentele sale. Iar, dacă totul va decurge conform estimărilor actuale, la Consiliul European din iarnă liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.
Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru a cerut marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Bruxelles, preşedintelui român să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze.
Parlamentul României ar trebui să demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili poziţia ţării în această privinţă, a declarat marţi, şi europarlamentarul ALDE Renate Weber. La rândul său, colegul său de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anunţat că ALDE va face, în viitor, interpelări naţionale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discuţii.
Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept „ridicolă” atitudinea eurodeputaţilor PSD şi ALDE care acum luptă cu „Europa cu două viteze”, dar care, atunci când s-a discutat în Parlamentul European raportul care trata această chestiune au tăcut, nu au depus nici un amendament şi nici nu le-au susţinut pe cele depuse de el şi care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.