Miniştrii economiei francez şi german, Emmanuel Macron şi Sigmar Gabriel, ‘au avut ideea, în cursul unei convorbiri bilaterale, de a propune măsuri comune cu privire la reformele din Franţa şi Germania’, a explicat un purtător de cuvânt al ministerului german.
Cei doi miniştri le-au încredinţat economiştilor Jean Pisani Ferry şi Henryk Enderlein misiunea de a elabora propunerile în acest sens. Aceste măsuri ar urma să ‘permită asigurarea unei creşteri durabile’ în cele două ţări şi se vor referi în special la investiţii, subiect intens discutat în acest moment pe plan politic european, scrie Agerpres.
Jean Pisani Ferry, care s-a aflat timp de mai mulţi ani la conducerea institutului Bruegel, conduce în acest moment France Strategie, Comisariatul general pentru strategie şi previziuni, organism de reflecţie ţinând de serviciile premierului.
În ce-l priveşte, Henryk Enderlein prezidează institutul Jacques Delors, creat în acest an la iniţiativa fostului şef omonim al Comisiei Europene şi este lector la Hertie School of Governance din Berlin.
‘Germania susţine Franţa, în măsura posibilităţilor, în eforturile sale de a-şi pune în aplicare reformele’, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, potrivit căruia propunerile comune ce urmează să fie elaborate ‘pot constitui un element al acestui sprijin’.
Potrivit paginii de internet a cotidianului Spiegel, primul care a evocat această iniţiativă, Parisul a reacţionat iniţial în mod rezervat ideea ministrului Gabriel, ‘de teamă că Germania ar putea să-i facă morală’ (Franţei), pentru a-şi da într-un final acordul.
Situaţia economică a Franţei şi derapajul său bugetar reprezintă un motiv serios de preocupare pentru Germania. Berlinul este totodată presat de partenerii săi, în frunte cu Parisul, să facă mai mult pentru relansarea maşinăriei economice europene. Acest subiect a jucat un rol important în cadrul reuniunii de toamnă a Fondului Monetar Internaţional, desfăşurată sâmbătă şi duminică la Washington.