Franţa şi Italia vor să lucreze împreună la o „relansare” a Europei

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi şeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, au afirmat duminică, la Paris, voinţa lor de a lucra împreună la o 'relansare' a Europei, liderul de la Paris pledând pentru o 'capacitate bugetară comună' iar oaspetele său pentru 'o Uniune fiscală şi bancară', transmite AFP.
Economica.net - lun, 22 mai 2017, 06:00
Franţa şi Italia vor să lucreze împreună la o

Recenta alegere a lui Emmanuel Macron generează ‘o speranţă şi o încredere în Europa’, a declarat Gentiloni, în curtea Palatului Elysee, alături de şeful statului francez, înainte de o cină de lucru.

Potrivit premierului italian, una dintre priorităţi este de a lucra pentru a merge ‘spre o uniune fiscală şi bancară’. ‘Asta nu imediat, dar este important să începem să lucrăm în această direcţie’, a spus Gentiloni.

Pledând de asemenea pentru ‘o Europă mai puternică şi mai apropiată de cetăţeni’, el s-a bucurat să vadă că Italia şi Franţa, ‘ţări atât de apropiate şi atât de prietene’, pot continua ‘să lucreze împreună’.

Emmanuel Macron, care deja de la alegerea sa ca preşedinte, pe 7 mai, s-a întâlnit cu cancelara germană, Angela Merkel, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat voinţa de a lucra la ‘o adevărată relansare a perspectivelor noastre europene’.

El şi-a exprimat dorinţa unei foi de parcurs care să permită crearea unei ‘capacităţi bugetare comune, a unei adevărate Europe şi a unei adevărate zone euro a investiţiilor care va permite reducerea diferenţei care există între economiile noastre’.

‘Această diferenţă este cea care a putut crea tensiuni financiare din care Italia a avut de suferit în ultimii ani’, a adăugat Macron.

Cu privire la migraţie, preşedintele Franţei a subliniat ‘provocările’ cu care s-a confruntat Italia, recunoscând că Europa ‘nu a auzit suficient de rapid strigătele (sale) de alarmă’.

Acest dineu de lucru a fost organizat cu câteva zile înainte de summitul G7 al şefilor de stat şi de guvern (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada), care va avea loc, pe 26 şi 27 mai, la Taormina, în Sicilia, sudul Italiei.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...