‘Franţa şi Italia sunt două economii mari, care se modernizează şi îşi asumă responsabilităţile pentru a da Europei o nouă ambiţie politică, pentru a reorienta Europa dinspre austeritate spre creştere’, au afirmat ei.
Într-o conferinţă de presă, organizată miercuri seara la Villa Madama, preşedintele francez a subliniat că are aceeaşi intenţie ca şi Enrico Letta: ‘să facem din creşterea locurilor de muncă, a stabilităţii, centrul deciziilor noastre pentru summit-ul european din decembrie’, cu atât mai mult cu cât Italia va asigura preşedinţia UE în semestrul al doilea.
La rândul său, premierul italian a salutat ‘viziunea comună a unei Europe mai puternice, mai unite, mai bazate pe creştere’.
El a ţintit spre trei obiective: ‘continuarea şi finalizarea uniunii bancare’, căci ‘dacă reglementăm uniunea bancară, putem da arme zonei euro’ pentru a împiedica o nouă criză, ‘transformarea viitoarei legislaturi europene într-o legislatură a creşterii’.
Şeful guvernului italian şi-a exprimat satisfacţia că relaţia de colaborare între cele două ţări a ajuns la o ‘intensitate nemaiatinsă vreodată până în prezent’, în acelaşi timp prin numărul miniştrilor implicaţi (zece de fiecare parte), ‘intensitatea schimburilor’ şi ‘rezultatele sale pozitive’.
El a amintit, de asemenea, că trebuie să se pună capăt ideii de ‘doar austeritate’. ‘Consiliul European din decembrie ar trebui să aplice deciziile luate, căci pentru moment el s-a arătat a fi mai degrabă timid’, a mai spus premierul italian.
În acelaşi timp, preşedintele Francois Holande şi premierul Enrico Letta s-au pronunţat pentru ‘adoptarea în decembrie a mecanismului de rezoluţie a băncilor deficitare şi posibilitatea recapitalizării directe a băncilor prin Mecanismul european de stabilitate’ (ESM).