Franţa speră că Polonia va renunţa la blocarea proiectului impozitului minim pentru multinaţionale

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire şi-a exprimat marţi speranţa că Polonia va renunţa, în luna iunie, la opoziţia sa faţă de transpunerea în dreptul european a unui impozit minim de 15% pentru profiturile multinaţionalelor, informează AFP.
AGERPRES - mar, 24 mai 2022, 15:01
Franţa speră că Polonia va renunţa la blocarea proiectului impozitului minim pentru multinaţionale

„Sunt convins că blocajele vor putea fi ridicate până la data de 17 iunie”, când este programată următoarea reuniune a miniştrilor europeni ai Finanţelor, a declarat marţi Bruno Le Maire înainte unei reuniuni cu omologii săi din UE care va avea loc la Bruxelles.

Subiectul impozitului minim pentru companiile multinaţionale este una din priorităţile preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, preşedinţie care se încheie la finele lunii iunie.

Este nevoie de votul unanim al celor 27 de state membre pentru a valida proiectul de directivă pregătit de Comisia Europeană.

Franţa vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislaţie un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de ţări, printre care şi Polonia, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.

Intrare în vigoare, în Europa, a acestui impozit minim pentru multinaţionale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Dacă iniţial era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, data a trebuit să fie amânată pentru a satisface anumite ţări care au cerut mai mult timp.

Autorităţile de la Varşovia şi-au reiterat, la începutul lunii aprilie, opoziţia faţă de acest impozit, iar subiectul urma să revină marţi pe masa discuţiilor miniştrilor europeni ai Finanţelor. Până la urmă însă subiectul a fost retras de pe ordinea de zi, din lipsa progreselor.

Separat, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, s-a declarat marţi „destul de optimist”, că acordul istoric cu privire la impozitul minim pentru multinaţionale va fi aprobat de ţările membre ale UE, chiar dacă implementarea ar putea să fie amânată până în 2024.

Prezent la Forumul de la Davos, Mathias Cormann le-a spus participanţilor că este în interesul SUA să se alăture acordului convenit anul trecut de aproape 140 de ţări pentru a introduce un impozit minim de 15% pentru profiturile multinaţionalelor.

„Sunt destul de optimist că Executivul comunitar va prezenta directiva de implementare a acordului”, a spus Mathias Cormann.

Te-ar mai putea interesa și
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi oră, 4.709 solicitări, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul......
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din ...