Franţa, sub şoc: Victorie a Frontului Naţional, la Europarlamentare
Frontul Naţional a obţinut în Franţa un scor de patru ori mai mare decât în 2009, distanţându-se net de UMP (20-21%), potrivit estimărilor concordante de la cinci institute de sondare a opiniei publice. Aflat pe a treia poziţie, Partidul Socialist (PS) nu ar obţine decât 14-15% din voturi.
Citeşte şi Şocul „seismului eurosceptic”: Ce scrie presa europeană despre rezultatele Europarlamentarelor
Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că victoria Fontului Naţional /FN, de extremă dreapta/ în alegerile europarlamentare de duminică este un’cutremur’ şi că instituţiile europene şi guvernele trebuie să reacţioneze ‘foarte repede’ pentru a stimula creşterea economică şi locurile de muncă, relatează EFE.
‘Acest scrutin este mai mult decât un nou semnal de alarmă, este un şoc, un cutremur’ pentru că a situat ‘clar în fruntea’ preferinţelor electoratului Frontul Naţional, în timp ce partidele de guvernământ au înregistrat un ‘rezultat mediocru, în special ‘partidul majoritar şi stânga’, a afirmat şeful executivului de la Paris.
Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, a realizat un scor istoric de 25% conform estimărilor, devansând formaţiunea de dreapta UMP (20%), de opoziţie, în timp ce socialiştii aflaţi la putere au înregistrat o nouă derută, cu mai puţin de 15% din voturi.
Preşedintele francez, François Hollande, urmează să se întâlnească luni cu premierul Manuel Valls şi mai mulţi miniştri pentru a analiza şi a trage concluziile care se impun după rezultatele la alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, a anunţat Palatul Elysée, citat de EFE.
Ministrul britanic William Hague s-a declarat duminică ‘îngrijorat’ de victoria Frontului Naţional în alegerile europene, partid pe care l-a acuzat de rasism, relatează luni AFP.
Şeful diplomaţiei britanice a fost întrebat de un jurnalist de la BBC dacă în Franţa este vorba despre victoria unui ‘partid rasist’ şi a răspuns afirmativ. ‘În acest caz particular, da, şi cred că ar trebui să fim îngrijoraţi de astfel de evoluţii în restul Europei’, a declarat Hague.
‘De aceea este atât de important ca viitoarea Comisie Europeană, Consiliul European, viitorul Parlament European să înţeleagă mesajul că există o nemulţumire crescândă şi tensiuni de diferite feluri în Europa’, a adăugat ministrul conservator.
‘Asta impune o Uniune Europeană mai flexibilă, mai competitivă, mai puţin centralizată, mai puţin îndepărtată (…) este în interesul tuturor naţiunilor europene, nu numai al Marii Britanii. Este ceea ce vom cere’, a mai spus el.
Partidele eurosceptice ar urma să câştige circa 129 de mandate în noul Parlament European, în urma scrutinului european de duminică, informează Reuters.