‘Calendarul este cel repetat de câteva ori de preşedinte, 2016’, a afirmat Emmanuelle Cosse, referindu-se la centrala Fessenheim, operaţională din 1977.
Declaraţia vine după ce două publicaţii germane au revenit, vineri, asupra unui incident din 2014 la Fessenheim, care ar fi fost mai grav decât s-a anunţat. Cu toate acestea, în opinia Ministerului german al Mediului, însărcinat cu securitatea nucleară, Franţa nu ar fi fost vinovată de nicio greşeală în acest caz.
Agenţia pentru Siguranţă Nucleară din Franţa a anunţat că siguranţa centralei este ‘pe ansamblu satisfăcătoare’, dar politica energetică a Guvernului ‘ar putea duce la alegeri diferite’ privind Fessenheim. Instituţia a dat asigurări că nu este necesară închiderea centralei din punct de vedere al siguranţei nucleare.
Vineri, un purtător de cuvânt al ministrului german al Mediului, Barbara Hendricks, a afirmat că centrala de la Fessenheim, în apropiere de frontiera cu Germania şi Elveţia, este ‘prea veche şi ar trebui închisă cât mai curând posibil’.
‘Evident, un reactor atât de vechi are o mulţime de probleme tehnice’, a explicat oficialul german şi, ‘pentru noi, reactoare atât de vechi reprezintă un risc de securitate’.
În plus, el a făcut referire la ‘îngrijorările locuitorilor din regiunile frontaliere’.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate, până în 2022, la energia nucleară, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).