Această sumă reprezintă aproximativ două procente din cele 40 de miliarde de euro primite de Franţa în perioada 2008-2012 în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Sursa europeană a precizat că banii trebuie rambursaţi în trei tranşe până în anul 2017.
Suma de un miliard de euro a fost stabilită după negocieri îndelungate între Paris şi Bruxelles. Iniţial, Comisia Europeană a semnalat că ar putea cere Parisului să returneze o sumă de până la 1,8 miliarde de euro.
Un număr de 15 state membre UE sunt vizate de această cerere de returnare, însă Franţa va acoperi cea mai mare parte din nota de plată totală care se ridică la 1,45 de miliarde de euro, potrivit cifrelor publicate în Jurnalul oficial al UE.
Gestionarea fondurilor europene pentru agricultură şi controlul eligibilităţii beneficiarilor sunt criticate în mod regulat de Curtea europeană de conturi. Comisia Europeană s-a angajat să-şi sporească vigilenţa faţă de corectitudinea ajutoarelor agricole acordate statelor membre.
Cu un buget de 50 de miliarde de euro pe an, Politica Agricolă Comună este cel mai important capitol al bugetului UE, aproximativ 38% din total, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii şapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.