Nouă femei care deţin posturi de comisari europeni au semnat o scrisoare care susţine un apel al lui Jean-Claude Juncker la statele membre de a nominaliza cel puţin zece femei pentru viitoarea Comisie.
În timpul precedentei legislaturi, numai nouă femei din cele 28 de state membre au primit posturi de comisari. Zece posturi de comisari nu înseamnă paritate de gen, obiectiv pentru care au militat partidele politice paneuropene. Aceasta ar presupune 14 posturi de comisari pentru femei, 13 pentru bărbaţi şi funcţia de şef al CE pentru Jean-Claude-Juncker.
Potrivit Androullei Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură şi multilingvism, una dintre semnatarele scrisorii către Juncker, femeile comisar ‘se tem că viitoarea Comisie nu va avea suficienţi membri femei’. Ea susţine demersurile lui Juncker de a da femeilor o voce mai puternică în viitorul executiv european.
Chestiunea parităţii de gen ar putea juca un rol în Franţa, unde Pervenche Beres şi Elisabeth Guigou concurează cu Pierre Moscovici şi Jean-Marc Ayrault pentru postul viitorului comisar.
Când Jucker a venit în faţa socialiştilor în Parlamentul European, el a făcut două promisiuni. Prima a fost că va respecta egalitatea de gen în viitoarea Comisie, iar a doua că va acorda unui socialist portofoliul afacerilor economice şi monetare.
Pervenche Béres a răspuns cu prudenţă, afirmând că ‘nu trebuie să tragem nicio concluzie din aceste două informaţii’.
‘Franţa nu a mai avut o femeie comisar după Édith Cresson în 1999 şi de atunci toate statele membre mari au avut comisari care şi-au exercitat perfect responsabilităţile, aşa că există un semn de întrebare în privinţa viitorului comisar francez’, a declarat ea în faţa Parlamentului European.
Numele sau genul viitorului comisar nu este pe ordinea de zi la Paris, întrucât guvernul francez se concentrează asupra obţinerii celui mai dorit portofoliu.
‘Interesul Franţei este de a obţine portofoliul economic’, a precizat Palatul Élysée. Totuşi, asta nu face cu nimic mai simplă desemnarea viitorului comisar. Pervenche Beres ar fi un foarte bun comisar pentru energie, mulţumită experienţei ei în lucrul cu energia sustenabilă, în timp ce Pierre Moscovici, care este în mod clar motivat de chestiuni macroeconomice, nu ar accepta mai puţin decât portofoliul pentru afaceri economice şi monetare.
Este posibil ca Juncker, care a discutat săptămâna trecută atât cu Moscovici, cât şi cu Beres, să ofere Franţei un alt portofoliu, precum cel pentru energie sau transport. O astfel de decizie este susţinută de unii membri ai guvernului francez, care cred că ar arăta rău ca un francez să dea ordine Franţei în privinţa datoriei naţionale sau a austerităţii. Ei apreciază că un portofoliu precum cel al energiei ar fi mai uşor de gestionat.
Discuţiile ar urma să se reia după votul Parlamentului European privind desemnarea lui Juncker ca preşedinte al CE de marţi, mai scrie EurActiv.