Fără o aprovizionare garantată cu metale vitale (cobalt, nichel, litiu) precum şi cu metale rare, tranziţia ecologică şi digitală a Franţei este ameninţată de penurie şi explozia preţurilor. Pentru a consolida securitatea aprovizionării industriei cu materii prime minerale, Guvernul de la Paris i-a cerut lui Philippe Varin, fost preşedinte al France Industrie şi fost director general de la Corus şi PSA, să vină cu o serie de propuneri care au fost prezentate luni miniştrilor Tranziţiei Ecologice şi Industriei.
Conform unui plan prezentat luni seara de Philippe Varin, un miliard de euro, din care 500 milioane de euro de la buget, ar urma să fie alocat pentru acest proiect de importanţă deosebită. De asemenea, raportul face un apel pentru dezvoltarea de facilităţi de procesare a metalelor destinate producţiei de baterii la Dunkirk şi de procesare a metalelor pentru magneţi la Lacq, în sud-vestul Franţei. În plus, raportul cere cheltuieli pentru aprovizionarea cu metale strategice, care ar putea include investiţii în mine.
Guvernul de la Paris vrea să îşi reducă astfel dependenţa de livrările de cobalt, nichel şi litiu care provin din afara Uniunii Europene. În paralel, Franţa pune presiuni asupra producătorilor auto Renault SA şi Stellantis NV să producă acasă bateriile destinate automobilelor electrice. Ambele companii au luat paşi pentru a-şi asigura aprovizionarea cu unele din metalele necesare pentru producţia de baterii.
Executivul francez cere sectorului privat să pună la punct proiect care ar putea fi sprijinite de un fond de investiţii destinat consolidării aprovizionării cu metale strategice. Prin intermediul prelucrărilor de participaţii şi a contractelor de aprovizionare pe termen lung, alături de operatorii industrali şi grupurile miniere, planul ar urma să asigure aprovizionarea cu metale strategice. Dacă va investi în mine, acestea vor trebui să fie exploatate în mod responsabil cu respectarea unor norme sociale şi de mediu.https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philippe_Varin_2.JPG
Sursa foto: Wikipedia