Nouy, care conduce din 2003 autoritatea de reglementare financiară din Franţa, a supravegheat băncile franceze pe parcursul crizei datoriilor. Ea va avea la dispoziţie un an să ajute la construirea de la zero a noii autorităţi europene de reglementare, care urmează să îşi înceapă activitatea în noiembrie 2014.
Numirea lui Daniele Nouy, pentru un mandat unic de cinci ani, a fost aprobată la Strasbourg cu 555 de voturi pentru, 60 împotrivă şi 52 de abţineri.
„Sistemul bancar francez a ieşit din criză relativ bine. Sunt foarte puţini oameni cărora nu le-a fost lezată reputaţia de criză. Nu se pot spune prea multe împotriva lui Nouy, iar asta este foarte important”, a declarat Karel Lannoo, director general la Centrul pentru Studii de Politică Europeană din Bruxelles.
Înfiinţarea autorităţii de supraveghere a BCE este primul pas de îndeplinire a angajamentului liderilor UE din iunie 2012, de prevenire a crizelor viitoare. Miniştrii de finanţe europeni discută în prezent un mecanism de tratare a posibilelor falimente bancare.
Nouy, în vârstă de 63 de ani, a urmat exemplul tatălui său şi a lucrat la Banca Franţei din 1974, timp de trei decenii. Alţi cinci ani a fost secretar general al Comitetului Basel pentru Supravegherea Bancară, iar în 2003 a devenit şefa autorităţii de reglementare financiară din Franţa.
Din această calitate a contribuit la ghidarea băncilor franceze pe parcursul crizei financiare.
Franţa avea la sfârşitul lui 2012 datorii de 2,2 miliarde de euro generate de eforturile de susţinere a pieţei financiare şi a companiilor de profil, comparativ cu 287 de miliarde de euro în cazul Germaniei, potrivit datelor Eurostat.
Nouy va supraveghea în mod direct circa 130 de bănci, de la Deutsche Bank la Intesa Sanpaolo, reprezentând aproape 85% din totalul activelor bancare din zonqa euro.
BCE a început o evaluare cuprinzătoare a acestor instituţii financiare, rezultatele analizei fiind aşteptate în toamna anului viitor.