Ancheta DNA din Farma: două dintre medicamentele pe care medicii ar fi primit şpăgi ca să le prescrie, în topul vânzărilor

Medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj sunt anchetaţi de DNA că ar fi fost mituiţi de unii distribuitori de mediamente cu participări la simpozione internaţionale, ca să prescrie doar anumite medicamente originale, foarte scumpe. Printre medicamentele pentru care distribuitorii vizau creşterea vânzărilor şi de a căror prescriere şi-au condiţionat "atenţiile" oferite medicilor se numără Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva. Dintre ele, Avastin şi Herceptin se află în top 10 medicamente eliberate cu reţetă care au generat cele mai mari vânzări în 2014, potrivit informaţiilor comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de către Cegedim. 
Cristina Şomănescu - mar, 28 iul. 2015, 10:20
Ancheta DNA din Farma: două dintre medicamentele pe care medicii ar fi primit şpăgi ca să le prescrie, în topul vânzărilor

Procurorii DNA fac, marţi, 28 iulie, percheziţii la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie şi la domiciliile unor persoane fizice în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind condiţionarea prescrierii unor medicamente originale, foarte scumpe folosite în Programul Naţional de Oncologie şi în Programul Naţional de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice, cu sponsorizarea participărilor la congrese şi simpozioane internaţionale ale medicilor implicaţi. Infracţiunile de corupţie ar fi fost comise în perioada 2012 – 2015.

Ancheta DNA vizează mai multe persoane fizice, clinici de oncologie din cadrul Spitalelor Judeţene Sibiu, Zalău, Tîrgu-Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer, potrivit România TV.

Unii distribuitori de medicamente ar fi achitat cheltuielile de participare şi cheltuielile personale la diverse simpozioane şi congrese internaţionale ale unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj, condiţionându-şi sponsorizarea de prescrierea anumitor medicamente originale, foarte scumpe, pe care le distribuie sau produc.

Potrivit EVZ.ro, printre medicamentele cu care distribuitorii ar fi condiţionat sponsorizarea participării medicilor implicaţi la simpozioane şi congrese internaţionale se numără: Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul Programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice.

Două dintre medicamentele originale pe care medicii anchetaţi ar fi fost „motivaţi” de unii distribuitori să le prescrie sunt în topul vânzărilor de medicamente eliberate cu reţetă în 2014.

Avastin şi Herceptin, două dintre medicamentele cu care distribuitorii anchetaţi ar fi condiţionat „atenţiile” oferite medicilor, se află în top 10 medicamente eliberate cu prescripţie medicală care au înregistrat cele mai mari vânzări în 2014, în România, potrivit informaţiilor comunicate de Cegedim pentru ECONOMICA.NET.

Avastin a generat vânzări de 30,9 milioane de euro în 2014 şi ocupă poziţia a patra în topul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie care au înregistrat cele mai mari vânzări în 2014, în vreme ce Herceptin se află pe poziţia a şaptea în acelaşi clasament (cu vânzări de 24,6 milioane de euro în 2014), potrivit informaţiilor comunicate de Cegedim pentru ECONOMICA.NET.

Citeşte aici lista medicamentelor care au generat cele mai mari vânzări anul trecut

Avastin a înregistrat vânzări de 30,9 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul şi preţul de decontare practicat pentru o cutie de Avastin (25mg/ml) eate de 1.491 lei, conform ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Avastin e un medicament inovativ care conţine bevacizumab.
Avastin face parte din grupa farmacoterapeutică a antineoplazicelor şi imunomodulatoarelor, agenţi antineoplazici, alţi agenţi antineoplazici, anticorpi monoclonali.

Herceptin a generat vânzări de 24,6 milioane de euro în 2014

Herceptin este un medicament inovativ care conţine substanţa activă trastuzumab.
Herceptin se utilizează pentru tratarea următoarelor tipuri de cancer:
– cancer de sân în fază incipientă (când cancerul s-a extins în interiorul sânului sau la glandele de la subraţ, dar nu şi la alte părţi ale organismului), după o intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie, după caz. Pentru tumori avansate local (inclusiv cele inflamatorii) sau pentru tumori cu diametrul mai mare de doi centrimetri, Herceptin se utilizează înainte de intervenţia chirurgicală, în asociere cu chimioterapia şi apoi din nou după intervenţia chirurgicală în monoterapie;
– cancer de sân metastazat (cancer care s-a extins la alte părţi ale organismului). Se utilizează în monoterapie la pacienţii la care tratamentele anterioare nu au dat rezultate. Se utilizează, de asemenea, în asociere cu alte medicamente împotriva cancerului, paclitaxel sau docetaxel, sau în asociere cu un inhibitor de aromatază.
Atunci când se utilizează sub formă de perfuzie intravenoasă, Herceptin poate fi utilizat, de asemenea, pentru cancer gastric metastazat, în asociere cu cisplatină şi fie capecitabină, fie 5-fluorouracil (alte medicamente împotriva cancerului).

Preţul maximal, cu amănuntul şi preţul de decontare practicat pentru o cutie de Herceptin (150 mg) pentru o cutie x 1 flacon pulbere pentru concentraţie pentru soluţie perfuzabilă este de 2.896 lei, conform ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Cegedim România a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală, în farmaciile de retail şi spitale, care au generat cele mai mari vânzări în 2014, pe baza rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice din România.

Informaţiile antemenţionate se referă la consumul de medicamente eliberate pe bază de reţetă medicală, în farmaciile de retail şi spitale în 2014.
Vânzările corespunzătoare fiecărui medicament sus-menţionat sunt calculate la nivel de preţ de achiziţie în farmacie (adică preţul de intrare în farmacie al medicamentelor, diferit de preţul de vânzare sau preţul de ieşire din farmacie).

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în aceeași perioadă a lui 2023....
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Honda și Nissan lucrează la o fuziune între egali, pentru a lupta contra Tesla și a producătorilor chinezi
Producătorii de automobile japonezi Honda și Nissan sunt în discuții pentru aprofundarea legăturilor, potrivit surselor, ...