În condiţiile în care Rusia a devenit un partener cheie pentru multe state europene, mai ales în sectorul energetic, şeful SocGen se aşteaptă ca orice sancţiuni la adresa Rusiei să fie limitate, deoarece ambele regiuni ar avea prea mult de pierdut.
‘Scenariul meu central îl reprezintă sancţiunile limitate, care desigur creează incertitudini pentru moment. Ele pot crea, pentru o scurtă perioadă de timp, acces mai redus la pieţele internaţionale’, a afirmat Frederic Oudea pentru CNBC. Acesta a adăugat: ‘Esenţial este că pot confirma angajamentul meu pe termen lung, deoarece viziunea mea strategică este că va rămâne o legătură solidă cu Europa’.
Autorităţile separatiste din Crimeea au adoptat, marţi, o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, în care parlamentarii locali au invocat în special precedentul Kosovo pentru a justifica demersul lor din punct de vedere al dreptului internaţional.
Duminică, 16 martie, este prevăzut un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia, după care autorităţile proruse din peninsulă ar urma să se adreseze Moscovei pentru ca republica să anexată Federaţiei Ruse.
Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt pregătite să ia luni ‘măsuri foarte serioase’, în replică la referendumul de duminică din Crimeea pe tema alipirii peninsulei la Rusia, a declarat, joi, secretarul de stat american John Kerry.
Şeful SocGen nu crede că banca franceză va avea de suferit de pe urma potenţialelor sancţiuni impuse Rusiei: ‘Nu cred asta. Aşa cum am declarat, nu este scenariul meu de bază. Cred că sancţiunile vor fi destul de limitate, deoarece statele occidentale şi Rusia ar avea de suferit în urma impunerii unor sancţiuni relativ mari’.
Frederic Oudea a adăugat: ‘Nu vrem să vedem că piaţa energiei este perturbată de orice fel de sancţiuni. Nu vrem să vedem o majorare a preţului ţiţeiului, a gazelor naturale, de aceea discuţiile la nivel diplomatic vor continua şi eu, personal, cred că scenariul de bază are un caracter mai pragmatic’.
Anul trecut, grupul bancar francez a confirmat semnarea unui acord vizând achiziţionarea unei participaţii de 10% din acţiunile subsidiarei sale din Rusia (Rosbank), deţinut de banca rusească VTB. În urma acestei tranzacţii, participaţia deţinută de banca franceză la Rosbank creşte până la 92,4%. În schimbul celor 10% din acţiunile Rosbank, Societe Generale va ceda către VTB o serie de active ruseşti, precum acţiuni la companii ruseşti, credite către companii ruseşti şi active imobiliare ruseşti. Rosbank numără peste trei milioane de clienţi, are 700 de sucursale şi este prezentă în 340 de oraşe din Rusia, a doua mare piaţă pentru Societe Generale.
Rusia şi Europa de Est sunt pieţe cheie în strategia de relansare a directorului general de la Societe Generale, Frederic Oudea, care vrea să contracareze stagnarea veniturilor pe piaţa domestică prin expunerea pe economiile în creştere din afara zonei euro. În iunie 2013, Oudea a promis că în anul 2015 operaţiunile din Rusia vor înregistra o rentabilitate a fondurilor proprii de peste 15%, faţă de o rentabilitate de 10% pentru întregul grup.
Societe Generale a cumpărat Rosbank în anul 2006 şi între timp a cheltuit miliarde de dolari pentru a consolida banca rusească.
În mai 2013, Rosbank a fost afectată de un scandal după ce directorul general, Vladimir Golubkov, a fost inculpat pentru corupţie. Acesta a fost acuzat de autorităţile de la Moscova că a primit o mită de 5 milioane de ruble (159.600 de dolari) şi a fost concediat de Rosbank.
Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor