Freedom House constată un declin al democraţiei în estul Europei, în timp ce continentul se confruntă cu renaşterea populismului

Europa se confruntă în prezent cu o reafirmare a tendinţelor populiste, ilustrate în spaţiul est-european de cazul Poloniei şi de cel al Ungariei, notează organizaţia Freedom House în ultimul ei raport ce analizează evoluţia democraţiei în 29 de state din fostul bloc comunist.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 14:42
Freedom House constată un declin al democraţiei în estul Europei, în timp ce continentul se confruntă cu renaşterea populismului

Conform documentului publicat marţi şi intitulat ‘Nations in Transit 2017’, pe ansamblul acestui spaţiu est-european – care cuprinde şi statele din Asia Centrală foste republici sovietice – indicele democraţiei a scăzut, acest indicator luând în considerare o multitudine de criterii, printre care se numără modul în care s-au desfăşurat alegerile, libertatea presei, situaţia societăţii civile sau nivelul corupţiei.

Freedom House subliniază că inclusiv aproape statele din regiune pe care le-a inclus în categoria ‘democraţiilor consolidate’, cum ar fi Polonia, au înregistrat o deteriorare a situaţiei în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi aderarea la valorile democratice.

Aceeaşi situaţie este menţionată în cazul Ungariei, ţară inclusă în categoria inferioară, cea a ‘democraţiilor semi-consolidate’, dar care dintre acestea este cel mai prost cotată de Freedom House.

Raportul insistă de altfel pe Ungaria şi Polonia, ţări unde, conform acestui document, ‘liderii populişti au atacat curţile constituţionale, au subminat separaţia şi echilibrul puterilor şi au transformat mass-media publice în instrument de propagandă’.

Documentul face o amplă evaluare privind revitalizarea populismului, pe care-l defineşte drept propagarea unor idei ‘mistice despre o ‘naţiune’ unită împotriva ‘elitelor’ corupte şi a inamicilor externi şi oferă unui lider carismatic puterea de a exprima voinţa naţiunii’.

Freedom House remarcă faptul că afirmarea acestor tendinţe populiste în Europa a început în anul 2015, odată cu amplificarea temerilor provocate de valul de migranţi. De asemenea, un alt moment semnificativ ce a ilustrat această tendinţă populistă a fost victoria partidului naţionalist polonez Dreptate şi Justiţie (PiS) în alegerile prezidenţiale şi legislative, formaţiune care odată ajunsă la putere s-a inspirat în politicile sale din cele ale premierului ungar Viktor Orban, acesta din urmă salutând victoria electorală a lui Donald Trump, pe care a descris-o drept sfârşitul ‘non-democraţiei liberale’ şi ‘revenirea la democraţia reală’.

Conform raportului redactat de Freedom House, progrese s-au înregistrat în România, Ucraina şi Kosovo. România este inclusă în categoria ţărilor cu ‘democraţie semi-consolidată’, dar ea înregistrează un scor bun comparativ cu cel al altor state est-europene, iar Freedom House a remarcat rezolvarea de către guvernul român a mai multor chestiuni problematice, menţionând în acest sens buna desfăşurare a procesului electoral la ultimele alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine şi demnitatea de vicepremier şi că obiectivul Executivului va fi......
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate ...