Frisoane pentru România. Cinci fabrici auto din Europa ar trebui să se închidă

Declaraţia unui analist al UBS, Philippe Houchois, face ca România să tremure. Potrivit acestuia, marii producători auto ar trebui să închidă în Europa cel puţin câte o fabrică, ceea ce ar însemna în total cinci unităţi. Două din companiile precizate deţin uzine la noi în ţară, şi anume Renault şi Ford.
Economica.net - joi, 14 iun. 2012, 15:03
Frisoane pentru România. Cinci fabrici auto din Europa ar trebui să se închidă

Pe lângă cele două menţionate anterior, acesta a făcut referire si la General Motors, PSA Peugeot Citroen şi Fiat. În acest mod, mai spun specialiştii intervievaţi de Bloomberg, ar putea fi rezolvată problema supraofertei.

Lucrurile nu sunt deloc de neglijat dacă ţinem cont că, la sfârşitul anului trecut, vicepreşedintele companiei, Constantin Stroe, a declarat că Renault s-ar putea retrage de la Piteşti, dacă piata auto va cădea.

Iată ce declara oficialul Dacia la acea vreme: „Dacă piața auto va scădea, s-ar putea ca fabrica Dacia din Maroc să fie preferată de francezii de la Renault celei de la Mioveni, deoarece marocanii prezintă două avantaje în comparație cu fabrica de la Mioveni: costul mai mic de transport din Moroc pana în centrul de desfacere și costul mai mic cu personalul”.

Costul orei de munca este mai mic cu 18 la sută in Maroc iar piaţa auto este mai uşor de alimentat din Gibraltar, a precizat Stroe. Referindu-se la eventuale solicitări de majorari salariale la uzina Dacia de la Piteşti, Stroe a avertizat că o parte din activitate ar putea sa scadă daca management-ul nu este atent, mai ales pe fondul reducerii cererii de automobile.

La începutul acestui an, Renault a inaugurat uzina din Tanger. În această nouă fabrică, francezii au investit circa un miliard de euro şi susţin că intenţionează să facă din ea cea mai competitivă uzină a grupului, în termen de costuri.

Temerile României sunt cu atât mai justificate dacă reamintim şi faptul că Renault are în plan să construiască încă o fabrică în Africa, dar de data asta în Algeria, la Jijel, localitate situată la 315 km est de Alger, pe coasta Mării Mediterane.

Revenind însă la declaraţiile analiştilor, aceştia îşi susţin punctul de vedere explicând faptul că închiderea fabricii GM din Bochum, prima măsură de acest tip luată de grupul american în Germania după al doilea Război Mondial, va rezolva numai o mică parte din problemele industriei auto europene.

Presaţi politic să nu reducă numărul de locuri de muncă, producătorii europeni au menţinut uzinele neprofitabile, închizând numai două în ultimii patru ani, o fabrică GM în Belgia şi una a Fiat în Sicilia.

Odată cu scăderea cererii, supracapacitatea de producţie din vestul Europei ar putea creşte de peste două ori, la circa 2 milioane de vehicule în 2012, potrivit companiei de analiză a pieţei IHS Automotive.

Piaţa auto europeană se va contracta cu 7% în acest an, a estimat săptămâna trecută Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Anunţul GM de închidere a fabricii din Bochum reflectă dificultăţile cu care se confruntă producătorii auto europeni. Măsura va fi aplicată până în 2017, pentru a se ţine cont de un acord privind garantarea locurilor de muncă.

„Chiar şi GM are nevoie de cinci ani să închidă o fabrică marginală pentru grup. Timpul necesar scoate în evidenţă încă o dată că nu va exista o soluţie uşoară şi rapidă la problema supracapacităţii”, a arătat David Arnold, analist la Credit Suisse în Londra.

Acţiunile Peugeot au scăzut miercuri la un minim al ultimilor 23 de ani din cauza temerilor legate de capacitatea companiei de a opri declinul vânzărilor, pierderile din ultimele trei luni fiind de 40%. Cota de piaţă a grupului este de 2,7 miliarde de euro.

Titlurile Renault au scăzut cu 27%, iar cele ale Fiat cu 26%, în aceeaşi perioadă. Acţiunile Volkswagen, grup neafectat de supracapacitate, au coborât cu 11%.

Directori ai producătorilor auto se vor întâlni joi la Madrid pentru a discuta cum să trateze problema scăderii vânzărilor. În primele patru luni ale acestui an, vânzările auto din Europa au scăzut cu 7,1%, iar pieţele din Italia, Franţa şi Grecia s-au contractat cu peste 18%, potrivit ACEA.

Te-ar mai putea interesa și
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât vor costa cartelele cu 2 și 10 călătorii
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie urmând să crească de la 3 lei în prezent la 5 lei, iar abonamentul......
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod ...
Contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (30,59 km) are 11 oferte, anunță marți Cristian Pistol, directorul ...
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul ...
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...