FSLI: Peste 50% dintre copii nu frecventează învăţământul preşcolar în România
‘Potrivit unui studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii, în România unul din doi copii este expus riscului de sărăcie, fapt care se reflectă şi în educaţia acestora. Acelaşi studiu arată că peste 50 la sută dintre copii nu frecventează învăţământul preşcolar. Sunt cifre alarmante care ar trebui să mobilizeze întreaga societate către schimbare’, se arată în comunicatul citat.
În context, FSLI susţine că instituţiile responsabile ar trebui să aibă grijă ca orice copil să meargă la grădiniţă şi la şcoală.
‘Aceste instituţii trebuie să ofere copiilor condiţii de şcolarizare egale în unităţile de învăţâmânt din mediul rural şi urban, aşa cum ar trebui să combată orice formă de discriminare sau de excluziune socială. Noi, cei care facem parte din sistemul educaţional avem datoria de a oferi calitate în educaţie, prin dascăli bine pregătiţi, talentaţi şi implicaţi în ceea ce fac, precum şi un sistem de predare şi evaluare la standarde europene, care să pună în valoare abilităţile fiecărui elev’, potrivit documentului.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a arătat că o societate nu poate fi modernă dacă are copii care se luptă pentru supravieţuire.
‘Astăzi, de Ziua internaţională a drepturilor copilului, este vorba despre ei şi drepturile lor. Ei, copiii, pe care ar trebui să învăţăm să îi preţuim, pentru că realitatea ne arată că nu o facem suficient. Fiecare dintre noi este vinovat pentru orice copil din această ţară al cărui drept la o viaţă decentă şi educaţie a fost încălcat. O societate nu poate fi modernă dacă are copii care se luptă pentru supravieţuire. O societate care se respectă, învaţă să îşi respecte oamenii săi, de la cel mai mic, la cel mai mare. Astăzi ar fi bine să învăţăm noi de la ei că aşteptările lor nu trebuie înşelate. Astăzi ar trebui să fim conştienţi că uităm ce înseamnă ‘binele’, una dintre valorile esenţiale care ar trebui să guverneze omenirea. Pentru ei, copiii, trebuie să luptăm, iar datoria noastră, a dascălilor, este aceea de a le oferi educaţie de calitate, necondiţionat’, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Un studiu Eurostat publicat luni arată că aproape jumătate (49,2%) dintre copiii din România erau expuşi, anul trecut, riscului sărăciei şi excluziunii sociale, cel mai înalt procent din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, şi aproape dublu faţă de media de 26,4% înregistrată la nivelul UE.
La polul opus, ţările UE unde copiii sunt cel mai puţin expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale sunt Danemarca (13,8%), Finlanda (14,7%), Slovenia (14,9%) şi Cehia (17,4%).