Grecia nu a mai accesat pieţele internaţionale după 2010, când randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea ţării în criză. Din 2010 şi până în prezent Grecia a emis doar certificate de Trezoreria cu maturitatea la trei şi şase luni.
Potrivit lui Stelios Papadopoulos o revenire ‘treptată’ pe pieţele de obligaţiuni ar creşte încrederea în Grecia şi ar permite ţării să-şi scoată în evidenţă punctele tari. ‘Credem că viitorul economic al Greciei şi nu trecutul va fi factorul principal pe care îl vor lua în considerare investitorii instituţionali atunci când vor analiza revenirea Greciei pe pieţele de capital’, a spus Stelios Papadopoulos.
Recent, randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile greceşti pe zece ani a coborât până la 7,6%, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2010, când problemele cu datoria Greciei au declanşat o criză la nivelul zonei euro. În plus, Irlanda şi Portugalia au revenit şi ele pe pieţele de capital după ce au ieşit din programele internaţionale de asistenţă, ceea ce a dat naştere la speculaţii că Grecia va face şi ea acelaşi lucru.
Deşi troika se teme că revenirea pe pieţele de obligaţiuni va distrage atenţia autorităţilor de la Atena de la reformele economice şi fiscale, Stelios Papadopoulos a precizat că această revenire va fi una concentrată, cel puţin iniţial, pe refacerea lichidităţii pieţei de obligaţiuni guvernamentale prin utilizarea unor emisiuni mici. De asemenea, Papadopoulos a subliniat că în prezent necesităţile Greciei pentru serviciul datoriei sunt scăzute şi ar urma să se îmbunătăţească şi mai mult prin aşteptata modificare a termenilor acordului de asistenţă. Mai mult, ‘Grecia va înregistra un surplus de cont curent care va fi surprinzător şi va reveni pe creştere în 2014’, a adăugat Papadopoulos.
Directorul Agenţiei pentru gestionarea datoriei statului elen nu a oferit alte detalii privitoare la momentul în care Grecia va reveni pe pieţele de obligaţiuni. În schimb, luna trecută, ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, a declarat şi că Atena va testa piaţa în a doua jumătate acestui an cu o ofertă de 1,5 -2,0 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni pe cinci ani.