Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor privind viitorul relaţiei dintre UE şi Londra, referitoare la comerţ şi perioada de tranziţie.
Perspectiva menţinerii accesului la piaţa unică europeană este văzută ca puţin probabilă, dar posibilă, după ce, săptămâna trecută, Regatul Unit a promis să păstreze ‘alinierea deplină’ la reglementările UE privind piaţa internă dacă nu va putea stabili termenii viitoarei relaţii cu blocul comunitar după Brexit.
Autorităţile de reglementare, inclusiv Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) şi Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Marea Britanie (FCA) au avertizat în mod public că în primul trimestru din 2018 nu va mai exista ‘cale de întoarcere’ pentru bănci deoarece ele trebuie să aibă planuri pentru un viitor în care ar putea să nu mai aibă acces din Londra la piaţa UE, după implementarea ieşirii ţării din blocul comunitar, în martie 2019.
Şi marile bănci, inclusiv HSBC, JPMorgan şi Goldman Sachs, au transmis avertizări similare secretarului american pentru comerţ, Wilbur Ross, la o întâlnire care a avut loc luna trecută.
În ultimele zile, bancherii şi-au schimbat opinia. Un director important de la o mare instituţie financiară americană a afirmat că a discutat în particular cu reprezentanţi ai Guvernului britanic şi le-a transmis că dacă ‘vin cu o soluţie surpriză înainte de miezul nopţii’ în 31 martie 2019, atunci băncile îşi vor schimba deciziile.
Acesta a adăugat: ‘Dacă băncile au adoptat deja măsuri radicale, cum ar fi transferul clienţilor la noi entităţi în UE, atunci va fi o ‘ajustare multianuală’ înainte ca operaţiunile lor din Londra să revină la stadiul lor normal.
Un alt bancher de top a explicat că în eventualitatea unui acord de ultim moment ar ezita să schimbe prea mult vieţile oamenilor rechemând primii angajaţi mutaţi în UE. Dar, a adăugat acesta, ar putea fi aduşi înapoi oamenii trimişi temporar pentru a extinde operaţiunile în Europa continentală.
Un al treilea bancher important a declarat că momentul în care nu va mai exista ‘cale de întoarcere’ depinde de mărimea organizaţiilor.
‘Vrem să ne mutăm cât mai târziu posibil’, a explicat bancherul.
Conform recentelor date ale Autorităţii Bancare Europene (EBA), instituţiile financiare din Europa continentală şi-au redus expunerile la Marea Britanie de la votul din 23 iunie 2016 – în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană – şi sunt îngrijorate în privinţa legalităţii tranzacţiilor transfrontaliere după Brexit.
Prin prisma activelor, băncile din 27 de state membre ale UE şi-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro în iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro în iunie 2017, arată datele EBA.
Informaţiile reflectă în principal scăderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui să îngrijoreze Londra, care concurează pe plan global cu New York-ul pe acest segment.
Băncile sunt îngrijorate de efectele negative în cazul în care Marea Britanie, cea mai importantă piaţă financiară din blocul comunitar, părăseşte UE fără un acord care să reducă temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autorităţii Bancare Europene.
Într-unul dintre cele mai dure avertismente emise până acum de o instituţie europeană de reglementare se arată că o sursă majoră de îngrijorare pentru bănci o reprezintă continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile, odată ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE.
Consumatorii şi companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulări, amendamente sau renegocieri ale contractelor, şi-ar putea pierde protecţia şi ar putea înregistra pierderi financiare, atrage atenţia EBA.
Este important ca instituţiile financiare, consumatorii şi autorităţile publice să ia în considerare acţiuni adecvate şi planuri de urgenţă pentru a rezolva aceste temeri, se spune în raportul Autorităţii Bancare Europene.