„Este vorba de cea mai gravă criză în materie de securitate din ultimele decenii”, constată Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.
Actuala criză riscă să intensifice apelurile, mai ales ale consultanţilor conservatori americani, în sensul furnizării de tehnologie sofisticată armatei ucrainene, mulţi analişti considerând că o astfel de evoluţie ar fi profund destabilizatoare. Deşi unii lideri politici vorbesc de o invazie rusă în Ucraina, mulţi analişti din Rusia şi din Occident evită să utilizeze acest termen, notează Financial Times, subliniind că nu este exclusă o intervenţie militară rusă masivă, informeaza Mediafax.
„Deocamdată, este vorba de un conflict la scară redusă”, consideră analistul Pavel Felgenhauer. „Armata rusă nu a fost în acţiune, iar numărul militarilor implicaţi este de aproximativ 2.000”, adaugă expertul.
„Obiectivul Rusiei este să diminueze presiunile asupra combatanţilor separatişti, pentru a ajunge la un conflict îngheţat”, explică generalul olandez Nico Tak, comandantul Centrului de criză al NATO.
„Un conflict îngheţat ar însemna lăsarea unor teritorii vaste din estul Ucrainei sub controlul insurgenţilor susţinuţi de Rusia, forţând, în acelaşi timp, Kievul să accepte un armistiţiu şi să negocieze cu Moscova, poate chiar ani întregi. În acest mod, centrul industrial ucrainean – Donbas – ar fi transformat într-o zonă precum Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, regiuni aflate sub ocupaţie rusă”, explică Financial Times.
„O asemenea situaţie ar contribui la atingerea obiectivului central urmărit de Rusia – blocarea oricărei şanse ca Ucraina, sub conducerea noii Administraţii prooccidentale, să adere la NATO”, concluzionează Financial Times, citata de Mediafax.