FT: Renault-Nissan profită de pe urma legăturilor cu Rusia, în urma deprecierii rublei

Alianţa Renault-Nissan va beneficia pe termen lung de pe urma crizei economice din Rusia deoarece deprecierea rublei subminează companiile auto rivale, care produc mai puţine componente pe plan local, a afirmat directorul general Carlos Ghosn, transmite 'Financial Times' (FT).
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 11:16
FT: Renault-Nissan profită de pe urma legăturilor cu Rusia, în urma deprecierii rublei

Grupul franco-japonez, care are o treime din cota de piaţă în Rusia, prin subsidiara sa Avtovaz (care produce modelele Lada), a fost afectat în ultimii ani de escaladarea tensiunilor cu Occidentul, care a cauzat declinul semnificativ al pieţei auto ruse.

Dar Carlos Ghosn susţine că Renault-Nissan ar trebui să fie capabil să-şi majoreze cota de piaţă în urma crizei deoarece deprecierea rublei cu aproximativ 10% afectează în mod disproporţionat producătorii auto, care trebuie să importe majoritatea componentelor.

‘Astăzi deprecierea rublei reprezintă un avantaj pentru producătorii auto care sunt mai localizaţi. Chiar dacă toată lumea are de suferit, cei care sunt mai localizaţi pot menţine nivelul producţiei mai bine decât cei care fac importuri masive’, a explicat şeful alianţei.

Modelele Logan sedan şi Sandero hatchback produse de Renault în Rusia au o rată de localizare de aproximativ 75% în timp ce Volkswagen are 50% iar Ford şi General Motors chiar mai puţin.

‘Este unul din motivele pentru care, chiar şi în cazul unui declin al pieţei în care toată lumea are de suferit, cred că Lada şi Renault vor avea un avantaj relativ. Veţi vedea o creştere a cotei de piaţă a Renault ‘, a declarat Carlos Ghosn.
Această declaraţie optimistă arată cum, chiar şi într-o perioadă de criză cum este cea traversată de Rusia, companiile europene caută să obţină avantaje. Alianţa Renault-Nissan vrea să ajungă în Rusia la o cotă de piaţă de 40% până în 2016.

Anul trecut se estima că piaţa auto din Rusia va deveni cea mai mare din Europa până în 2016 dar sancţiunile impuse de Occident împotriva sectorului energetic şi bancar al Rusiei au determinat firma LMC Automotive să estimeze un declin de 15,8% al pieţei anul acesta.

‘Credem că nu va fi întotdeauna dificil. Ce este important este ca alianţa să se situeze pe o poziţie solidă când se va îmbunătăţi situaţia pe piaţa rusă’, a explicat şeful Renault-Nissan.

În 2008, Renault a achiziţionat o participaţie de 25% în Avtovaz şi anul acesta a preluat controlul împreună cu partenerul nipon Nissan.

De asemenea, Carlos Ghosn a anunţat că alianţa caută mai degrabă să deschidă către concurenţă producţia bateriilor care vor fi utilizate la vehiculele sale electrice decât să se concentreze pe utilizarea lor numai la modelele produse de Renault şi Nissan.

‘Am putea avea şi alte surse. Astăzi ne punem întrebări, în cazul vehiculelor electrice din China, unde ar trebui produse bateriile? Sursele noastre interne sunt o opţiune dar nu singura’, a adăugat directorul alianţei.

Acesta a precizat că încă nu a fost luată nici o decizie privind reducerea producţiei de baterii la fabricile Nissan din Sunderland (Marea Britanie) sau Tennessee (SUA) dar a afirmat: ‘Obiectivul nostru îl reprezintă maşina electrică şi nu bateria. Dacă aceasta înseamnă ca bateriile să fie produse de alte companii, o vom face’.

Carlos Ghosn şi-a exprimat aprecierea faţă de situaţia pieţei auto europene, în pofida temerilor privind deflaţia în zona euro. ‘Comparativ cu ce s-a întâmplat din 2008 până în prezent, consider că s-a încheiat criza europeană’ iar piaţa auto din Europa va înregistra creştere în 2014.

Luni, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că şeful Renault-Nissan pregăteşte reducerea activităţii de producere a bateriilor, modificând strategia privind maşinile electrice.

Planul, care nu este pe placul altor directori ai Nissan, va duce la oprirea treptată a producţiei în SUA şi Marea Britanie şi la reducerea producţiei următoarei generaţii de baterii la fabrica din Japonia, susţin sursele.

Nissan va urma astfel exemplul Renault achiziţionând baterii mai ieftine de la grupul sud-coreean LG Chem pentru unele vehicule ce vor fi fabricate în viitor, inclusiv unele modele realizate în China.

‘Am stabilit că vom fi lideri în producerea de baterii dar se pare că această activitate este mai puţin competitivă decât ne-am dorit. Încă suntem cu şase luni-un an înaintea LG în ceea ce priveşte performanţa preţurilor’, a afirmat pentru Reuters unul din directorii companiei nipone.

O decizie privind activitatea fabricilor din Sunderland (Marea Britanie) şi Smyrna, Tennessee (SUA), unde Nissan produce baterii, va fi luată luna viitoare după discuţii cu Renault, care deţine 43,4% din acţiunile Nissan.

‘Renault va prefera cu siguranţă să apeleze la LG, în timp ce inginerii de la Nissan vor prefera evident ca producţia de baterii să fie menţinută în Japonia. Costurile cu amortizarea vor fi probabil imense’, susţin sursele.

Alianţa Renault-Nissan negociază cu LG un acord de furnizare a bateriilor pentru viitoarele modele electrice ale celor două companii din China, a adăugat una din surse.

În 2009, alianţa s-a angajat să investească patru miliarde de euro pentru a construi noi modele electrice şi 500.000 de baterii pe an pentru aceste vehicule.

Alianţa a vândut până în prezent 120.000 de maşini electrice, ceea ce a propulsat-o lider mondial, iar în mai Nissan a comercializat 3.100 unităţi ale modelului său cel mai popular ‘Leaf’.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...