Fuia: Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero
„Ca să închidem un subiect care a fost de ceva timp în dezbatere – vânzarea terenurilor către străini. S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo”, a spus Fuia.
El a adăugat că cei care au „făcut vorbire” au uitat să citească textul tratatului de aderare.
„Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală. Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri”, a spus el.
Printre cei care au vorbit public despre o eventuală prelungire a clauzei pentru vânzarea terenurilor agricule s-a numărat chiar ministrul Stelian Fuia.
El spunea la 22 februarie, într-o conferinţă de presă, că vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare.
„Străinii, până pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpăra terenuri în România, iar intenţia noastră este, dacă putem, să ducem acest moratoriu şi după 2013. (…) Noi ne-am luat obligaţia ca la 1 ianuarie 2014 să deschidem piaţa. Dar intenţia mea este de a obţine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare”, a spus atunci Fuia.
Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.