Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie „băieţi deştepţi”

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) vrea să devină furnizor de energie electrică pentru agricultori, sector unde se doreşte impunerea unui preţ reglementat, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, adăugând că şi fermierii merită să intre în categoria "băieţilor deştepţi".
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 14:05
Fuia: Vrem energie ieftină pentru sectorul agricol. Şi fermierii merită să fie

„Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea nouă, în noua formulă, a început procedurile de a se acredita ca furnizor de energie electrică, ca să poată participa pe piaţă, să cumpere energie la preţ de piaţă, mai ieftin decât cumpără astăzi cine-i dă energie la staţii. (…) Sau să poată şi cumpăra direct energie de la producători. Am creat această procedură în înţelegere cu organismul de reglementare şi căutăm şi variante pentru a avea un preţ reglementat pentru energia din agricultură. Probabil că şi fermierii merită să intre în categoria acelor băieţi deştepţi care folosesc energie ieftină”, a declarat Fuia la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

ANIF este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat şi funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Agenţia exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică.

Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, şi o parte din firmele mici.

Sintagma „băieţi deştepţi” este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Guvernul a aprobat la jumătatea lunii martie, cu o întârziere mai mare de un an, un proiect de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate până la sfârşitul anului 2013 pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmând să fie prezentat după avizul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...