Locuitorii şi militanţii care au depus plângerea au, totuşi, dreptul de a reformula şi de a depune o cerere nouă parchetului. Numeroase alte plângeri în faţa justiţiei civile se derulează, ceea ce demonstrează că justiţia este departe de a fi rezolvat acest caz.
În cadrul plângerii penale în cauză, procurorii au estimat că imensa catastrofă nucleară de la Fukushima nu poate fi atribuită neglijenţei profesionale a unui anumit număr de responsabili.
Reclamanţii au cerut parchetului să îi judece nu doar pe responsabilii companiei Tokyo Electric Power (Tepco), ci şi pe fostul şef al Comisiei de Protecţie Nucleară, respectiv pe fostul prim-ministru Naoto Kan şi alţi miniştri. În plângere se argumenta faptul că responsabilii nu au prevăzut măsuri de protecţie suficiente pentru a face faţă unui tsunami.
În fine, plângerea menţionează că toate aceste erori au condus la moartea a numeroşi locuitori din împrejurimi. Deşi nu există oficial nicio persoană decedată în urma radiaţiilor emanate după accident, prefectura din Fukushima a estimat că au murit peste 1.400 de locuitori din cauza catastrofei din martie 2011 (ca o consecinţă a circumstanţelor evacuării lor, a degradării condiţiilor de viaţă sau a sinuciderilor).
Parchetul a decis, de asemenea, că Tepco nu putea preveni un seism sau un tsunami de această amploare. Cutremurul din nord-estul Japoniei a atins magnitudinea de 9 grade, iar tsunami-ul care a urmat a depăşit zece metri înălţime.