Fule: Nu existe motive pentru a amâna liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii R.Moldova

Economica.net
23 01. 2014
parlamentul_republicii_moldova_19354600

‘Comisia Europeană a recomandat Parlamentului European şi Consiliului European să înlăture regimul de vize. Am vorbit cu raportorii din Parlament şi am înţeles că există determinarea ca statele membre să se conformeze recomandărilor şi nu există motive să ne gândim la nişte termene care vor depăşi perioada alegerilor în Parlamentul European’, a declarat Fule într-o conferinţă comună de presă cu premierul de la Chişinău Iurie Leancă şi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

El a menţionat că UE şi-a dorit ca la negocierile pentru liberalizarea regimului de vize dar şi pentru semnarea Acordului de asociere să participe şi regiunea transnistreană şi, chiar dacă reprezentanţii acesteia au refuzat, va continua pe aceeaşi cale.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, Stefan Fule a remarcat că au fost înregistrate evoluţii în privinţa reformelor organelor de drept şi a îmbunătăţirii climatului de afaceri, dar că reformele trebuie să continue.

‘Anul 2014 este unul crucial pentru Republica Moldova şi pentru viitorul său european’, a declarat Iurie Leancă, referindu-se la alegerile parlamentare care se vor desfăşura la sfârşitul anului, dar şi la intenţia autorităţilor de la Chişinău de a semna în acest an Acordul de asociere care îl va cuprinde şi pe cel de liber schimb precum şi acordul privind liberalizarea regimului de vize.

‘Avem în faţa noastră obiective extrem de importante. Am început discuţiile pe câteva elemente cheie. Discutăm nu doar când şi unde vom semna acordurile dar şi cum să facem aşa încât după ratificare să fim gata să beneficiem pe deplin de prevederile şi avantajele formulate în textele acestora’, a declarat Iurie Leancă.

Dacian Cioloş a menţionat importanţa pe care UE o acordă vecinilor săi estici pentru dezvoltarea agriculturii. ‘Dincolo de angajamentul clar al Comisiei Europene de a sprijini Republica Moldova şi ţările din Parteneriatul Estic într-un domeniu clar care atinge viaţa cotidiană, agricultura este şi un domeniu în care UE intervine într-o manieră foarte concretă. Statele membre nu doar că acceptă să sprijine această idee, dar doresc să se implice concret şi să folosească experienţa acumulată pentru a ajuta ţările din Parteneriatul Estic să utilizeze cât mai repede şi eficient instrumentele pe care le avem la dispoziţie’, a menţionat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş şi Stefan Fule au participat joi la Chişinău la o reuniune a miniştrilor agriculturii din ţările UE şi cele ale Parteneriatului Estic. După această vizită, Stefan Fule se va deplasa la Kiev pentru a contribui la dialogul dintre puterea şi opoziţia din Ucraina