Fumatul excesiv poate provoca demenţă, potrivit unui studiu
Fumătorii de vârstă mijlocie care consumă mai mult de două pachete de ţigări pe zi întâmpină un risc dublu de a se îmbolnăvi de demenţă într-o perioadă de 20 până la 30 de ani, conform unui nou studiu realizat de medici finlandezi, informează Agerpres.
Efectele nefaste ale tabagismului asupra organismului sunt cunoscute, însă care este impactul său psihic? Studiul finlandez de mare anvergură îşi propune să răspundă acestei întrebări, identificând o legătură între tabagism şi demenţă.
Acest studiu a fost realizat pe un grup de 22.000 de persoane care au participat la o anchetă medicală între anii 1978 şi 1985. Dosarele acestei anchete medicale au fost reexaminate în 2008 pentru a observa care este proporţia subiecţilor ce au dezvoltat forme de demenţă şi pentru a stabili dacă există o legătură între tabagism şi demenţă. Rezultatele sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei „Archives of Internal Medicine”.
Aproximativ 25% dintre subiecţi au primit un diagnostic de demenţă, iar comparativ cu nefumătorii, persoanele care fumau în mod obişnuit mai mult de 2 pachete de ţigări pe zi întâmpină un risc de două ori mai mare de a plăti un tribut neurologic acestui viciu.
„Pe scurt, se pare că tabagismul cronic intensiv la vârsta mijlocie poate duce la demenţă într-un interval de timp de 20 de ani”, subliniază Dr. Philippe Tellier, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.