Inspectorii sociali au o serie de atribuții noi, printre care și aplicarea de amenzi contravenționale anumitor autorități publice și beneficiarilor ajutoarelor sociale, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al funcției publice specifice de inspector social și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 965 din 29 noiembrie 2016, scrie avocatnet.ro
Noul statut al funcției publice de inspector social a intrat în vigoare la data publicării ordonanței, însă prevederile care se referă la regimul contravențiilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Practic, actul normativ vine să completeze regimul funcției de inspector social cu o serie de atribuții noi, dar și cu prevederi detaliate referitoare la drepturile și îndatoririle acestora. Prin Legea asistenței sociale nr. 292/2011 și prin OUG nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, funcția și statutul inspectorilor sociali erau reglementate sumar.
Potrivit noilor prevederi, cel mai important aspect care se modifică este că inspectorii sociali vor putea aplica amenzi contravenționale mai multor entități publice (primarilor, personalului serviciilor publice de asistență teritorială, personalului agențiilor de ocupare a forței de muncă și inspectoratelor teritoriale de muncă, inspectoratelor școlare etc.), angajatorilor și beneficiarilor anumitor ajutoare sociale ori altor drepturi, potrivit avocatnet.ro
Nici cei care beneficiază de ajutoarele sociale nu vor scăpa de amenzile inspectorilor sociali, dacă nu se supun obligației de a depune, din trei în trei luni, declarațiile pe propria răspundere privind componența familiei și cuantumul veniturilor. De asemenea, dacă aceștia uită să transmită primăriilor, în termen de 15 zile, orice modificare care a intervenit cu privire la domiciliu, componența familiei sau cuantumul veniturilor declarate inițial, aceștia pot fi amendați. Pentru beneficiarii ajutoarelor, ordonanța prevede amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei.
În domeniul alocației pentru susținerea familiei, titularul alocației va putea fi amendat de inspectorul social cu o sumă cuprinsă între 500 și 2.000 de lei, dacă nu transmite primăriei, în scris, în termen de zece zile, orice modificare intervenită în legătură cu componența familiei sale ori cu veniturile realizate de membrii acesteia.