Într-un demers de o rară unitate, șapte federații sindicale (CFDT, CGT, CFTC, FSU, Solidaires, Unsa, FA-FP), împreună cu confederația Force Ouvriere, defilau în circa 110 orașe.
Potrivit agenției, se așteaptă perturbări ale activității în școli, creșe și, într-o mai mică măsură, în transporturi. Apelul la mobilizare vizează peste cinci milioane de angajați din sectorul public.
Ministrul funcției publice, dna Marylise Lebranchu, a exclus orice măsură salarială în lipsa unei creșteri economice. ”Nu putem face nici un gest până când nu va redemara creșterea economică în țara noastră”, a declarat dna Lebranchu la France Info.
Creșterea economică în Franța a fost nulă în primul trimestru, potrivit institutului de statistică Insee, diminuând speranțele de schimbare ale guvernului, care continuă să mizeze pe o creștere economică de 1 % în 2014.
Principala revendicare a sindicatelor este revalorizarea imediată a indicelui salarial, a cărui înghețare a fost confirmată până în 2017 de către premierul Manuel Valls în cadrul planului său de realizare a unor economii de 50 miliarde de euro.
Ultima creștere generală a indicelui salarial, de 0,5%, a avut loc în 2010, ceea ce a provocat o deteriorare a puterii de cumpărare din cauza inflației, și funcționarii își exprimă nemulțumirea considerându-se ostaticii crizei.
În cursul dimineții, aproape 2.000 de funcționari au manifestat la Strasbourg, alți circa 2.500 la Nantes, iar la Lyon aproximativ 5.000.
La Paris, convoiul de manifestanți ar urma să pornească după-amiază din Piața Denfert-Rochereau pentru a ajunge în Les Invalides, în prezența mai multor lideri sindicali.