Fundația Orange inaugurează un hub de educație digitală pentru publicul larg, o investiție de peste 800.000 de euro

Fundația Orange inaugurează Orange Digital Center România, un hub amplu de educație digitală destinat adolescenților pasionați de tehnologie, tinerilor aflați la început de drum profesional sau adulților care își doresc o reconversie profesională cu ajutorul abilităților digitale. Având o finanțare de peste 800.000 de euro din partea Grupului Orange, centrul face parte dintr-o rețea de centre digitale prin care Orange se implică în reducerea decalajului digital în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Lidia Neagu - mar, 27 iun. 2023, 14:36
Fundația Orange inaugurează un hub de educație digitală pentru publicul larg, o investiție de peste 800.000 de euro

Orange Digital Center România se adaugă portofoliului de centre existente, care au fost deschise în alte țări din cadrul Grupului Orange, printre care Belgia, Polonia, Spania, Moldova și Franța, precum și în Africa și Orientul Mijlociu. Cu un total de 21 de centre, acesta este un pas înainte în direcția atingerii obiectivului Grupului de a ajunge la 25 de centre în întreaga sa amprentă până în 2025.

„În cei 26 de ani de prezență pe piața din România, Orange a investit constant în dezvoltarea rețelelor, pentru a crește acoperirea și pentru a oferi acces la internet unui număr cât mai mare de persoane. Rețeaua Orange conectează în prezent 1 din 2 români, în timp ce sute de localități sunt acoperite anual cu fibră. Accesul la internet este doar un pas pentru reducerea decalajului digital. Centrul nostru este locul unde persoanele care doresc o schimbare în bine #PentruMâine pot învață gratuit cum să folosească resursele digitale și accesul la internet”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange România.

Ca parte a strategiei sale Lead the Future, Orange își propune să reducă decalajul digital prin inițiative în 3 pași:

  1. Dezvoltarea rețelei proprii, creșterea acoperirii și oferirea de acces la internet pentru cât mai multe persoane;
  2. Facilitarea accesului la telefoane și dispozitive la prețuri avantajoase, accesibile tuturor categoriilor sociale;
  3. Dezvoltarea programelor de incluziune digitală, precumrețeaua Orange Digital Centers.

Orange Digital Center România este gândit de Fundația Orange ca un „Atelier de șanse” pentru viitor, un spațiu educațional dotat cu echipamente tehnologice moderne, care să faciliteze procesul de învățare pe tot parcursul vieții. Cea mai mare parte din suportul financiar oferit de Grupul Orange este însă direcționată către formarea celor care doresc să dobândească gratuit noi abilități, beneficiind de îndrumarea unor traineri cu experiență.

Sub umbrela hub-ului se află: Școala de Coding – ce reunește programele de dezvoltare a competențelor digitale, dar și programe cu tradiție, precum Solidarity FabLab și competiția de educație digitală SuperCoders.

Curricula Orange Digital Center cuprinde, în prezent, 28 de cursuri gratuite, de scurtă și lungă durată: Google workspace, Graphic & video design, Programare frontend development, Data analytics & Business intelligence, Robotic process automation, Bazele eCommerce, dar și Prelucrarea lemnului, Confecții metalice, Operare laser, Design botanic sau Descoperire vocațională.

În același timp, pentru a continua demersurile de incluziune socială a persoanelor cu deficiențe senzoriale, în cadrul Orange Digital Center vor fi susținute, cu tehnologie specială, două cursuri dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere, dezvoltate cu ajutorul partenerilor AMAIS și Asociația pentru Dezvoltare Urbană.

Cu o capacitate de aproximativ 2.000 de beneficiari anual, programele de formare sunt deschise publicului larg, însă vor avea prioritate persoanele aflate în situații dificile. De exemplu, adolescenții cu posibilități materiale reduse, care se pregătesc pentru o carieră digitală, tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă sau adulții care își doresc o reconversie profesională.

Activitatea Orange Digital Center se desfășoară într-un loc cu o poveste aparte, un spațiu care a primit la rândul său o a doua șansă – Nod Makerspace. Acesta este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din industria bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, de a disemina cultura makerspace și închega o comunitate puternică, cu rolul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș. Spațiul Orange Digital Center din cadrul Nod Makerspace are o suprafață de 360 de metri pătrați, cu 4 săli distincte și un spațiu de coworking, cu facilități de prototipare și testare a produselor digitale, precum și ateliere de confecționare de produse sau prelucrare a metalelor și a lemnului.

„În cei 11 ani de când Fundația Orange dezvoltă și susține programe sociale și educative am sprijinit peste 2 milioane de beneficiari direcți și indirecți. Prin Orange Digital Center facem încă un pas major în a contribui la reducerea inegalităților sociale și în a oferi oportunități în plus la educație și integrare pe piața muncii celor care nu au posibilitățile financiare necesare. În timp ce ne concentrăm pe a oferi educație digitală cu aplicabilitate practică imediată, ne dorim ca Orange Digital Center să fie hub-ul care aduce împreună o comunitate cât mai diversă. Am ales să ne desfășurăm activitatea în Nod Makerspace pentru că oferă participanților șansa de a se conecta cu oportunitățile oferite de antreprenorii care își desfășoară activitatea în acest loc, de a interacționa cu tehnologii și meșteri moderni, de a deveni chiar ei făuritori ai unei schimbări spre bine în România. Astfel, călătoria unei persoane care vine la Orange Digital Center nu se va încheia odată cu finalizarea unui program de formare, ci va continua cu sprijinirea sa în obținerea unui loc de muncă și, în cele din urmă, prin transformarea în contributor la acest ecosistem”, a declarat Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange.

Te-ar mai putea interesa și
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor . ...
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi ...
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...