Fundaţia Vodafone România a finanţat dezvoltarea platformei „Dosarul Digital”, disponibilă gratuit pentru asistenţii sociali

04 03. 2021
Dosarul digital_2

Profesioniştii care activează în domeniul serviciilor sociale, în cadrul instituţiilor de stat sau al organizaţiilor neguvernamentale au, începând de joi, la dispoziţie, gratuit, „Dosarul Digital” al beneficiarului, un proiect dezvoltat de Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj (FDP Cluj), cu sprijinul Code for Romania, în cadrul programului Civic Labs, şi finanţat de Fundaţia Vodafone România.

Potrivit Vodafone România, noul proiect reprezintă alternativa electronică a dosarului clasic, cu şină, şi vine în sprijinul asistenţilor sociali, facilitându-le realizarea documentaţiei, dar şi accesul la istoricul beneficiarilor, totul în condiţii de siguranţă a procesării datelor.

Platforma „Dosarul Digital” este disponibilă pe site-ul www.dosaruldigital.ro, în timp ce aplicaţia poate fi descărcată, deocamdată, pe dispozitive cu Android din Google Play, versiunea pentru iOS urmând să devină disponibilă în perioada următoare. Pentru utilizarea soluţiei, organizaţia sau instituţia care doreşte să integreze în practica de lucru „Dosarul Digital” solicită pe platformă un cont de utilizator, după crearea căruia putând genera conturi pentru fiecare dintre angajaţii săi.

„Printre avantajele utilizării ‘Dosarului Digital’ se numără colectarea datelor despre beneficiari în format electronic, păstrarea unui istoric al acestora accesibil oricând, de pe telefon, tabletă, sau PC, raportarea simplificată către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială, dar şi reducerea timpului alocat centralizării, transcrierii şi construirii de rapoarte, datele putând fi colectate şi introduse în platforma ‘Dosarul Digital’ în timp real. Nu în ultimul rând, soluţia permite configurarea unor formulare conform nevoilor fiecărei organizaţii sau instituţii”, notează sursa citată.

Primii utilizatori ai Dosarului Digital sunt asistenţii sociali ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, respectiv cei ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi Fundaţia de Abilitare „Speranţa”, alături de FDP Cluj.

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj (FDP Cluj) lucrează pentru comunitate din 1997 şi, de mai bine de şase ani, activează în Pata Rât, în cea mai încercată dintre comunităţile afectate de sărăcie, acolo unde copiii trăiesc la limita subzistenţei şi locuiesc, la propriu, printre gunoaie, în barăci improvizate. Anual, organizaţia sprijină peste 200 de adulţi şi copii să îşi construiască un parcurs nou, stabil şi orientat spre independenţă şi respect faţă de sine.

„Dosarul digital în serviciile de asistență socială aduce o schimbare importantă și ireversibilă, cu beneficii reale și palpabile pentru asistenții sociali, dar și pentru cei vizați de serviciile sociale. Tot timpul alocat completării de fișe și formulare, uneori, conținând aceeași informație, va putea fi utilizat acum de către asistenții sociali pentru munca directă cu beneficiarii. Totodată, accesul oricând și de oriunde la istoricul beneficiarului, posibilitatea de a aduce completări dosarului acestuia în timp real si facilitarea raportării către Direcțiile de Asistență Socială simplifică mult din munca asistenților sociali” , a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, organizaţia a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga ţară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale.

Civic Labs este unul dintre principalele programe de activitate ale Code for Romania şi îşi propune să fie generatorul de soluţii de tehnologie civică pentru problemele sociale ale României.

Citeşte şi:

Mihnea Rădulescu, Vodafone: Digitalizarea este şansa României. Vrem să lansăm servicii de consultanţă pentru IMM-uri în atragerea de fonduri UE