Funeriu: Riscăm nerecunoaşterea diplomelor dacă nu se rezolvă scandalul celor false de la medicină
Daniel Funeriu a făcut aceste precizări la audierea sa în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor pe tema problemelor referitoare la nerecunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a unor diplome emise de unele universităţi, printre care şi Universitatea Spiru Haret.
„Lipsa de reglementare clară din vechea lege a educaţiei naţionale a făcut posibilă o serie de situaţii (…) care sunt la limita legalităţii, ca o consecinţă a lipsei corecte de reglementare. Presa – şi nu doar presa, chiar şi Parlamentul României – a sesizat o serie de cazuri deosebit de grave, unele dintre ele de natură a aduce prejudicii importante României în plan extern, mă refer aici, de exemplu, la scandalul diplomelor false la medicină emise unor studenţi din Italia, unii dintre ei care nici măcar nu veniseră în România, este un scandal care durează de foarte mulţi ani şi care a fost închis de minister în urmă cu câteva zile, în urma aplicării Legii Educaţiei Naţionale”, a susţinut Daniel Funeriu.
El a adăugat că MEC a stins acest scandal, care era ca „o pată groaznică” pe obrazul României şi pentru care ţara noastră risca să nu fie inclusă în Directiva europeană 36, care se referă la recunoaşterea diplomelor în cadrul Uniunii Europene.
„A existat o problemă istorică din reglementări incoerente, reglementări care nu erau bine aplicate, ministerul a închis pata groaznică care era pe obrazul României, România risca să nu mai fie inclusă în Directiva 36 care statuează recunoaşterea automată a diplomelor din pricina acestui caz cu Italia”, a susţinut ministrul, în faţa deputaţilor din Comisia de abuzuri.
Unii deputaţi din opoziţie au ridicat problema Universităţii Spiru Haret, care nu ar putea să elibereze din 2009 diplome deoarece MEC nu a trimis tipizate şi că sunt absolvenţi care nu-şi pot folosi actele de studii.
Funeriu a răspuns că Ministerul a eliberat de cinci ori tipizate pentru diplome din 2010 şi până în prezent şi că numărul acestora este acoperitor pentru specialităţile şi programele acreditate, de cele neacreditate neţinându-se cont. El a spus că a găsit, când a preluat Ministerul, „un sistem în haos” pe care acum îl curăţă.
Potrivit lui Funeriu, problema ridicată de deputaţi poate fi rezolvată prin emiterea unui ordin al ministrului, dar numai în urma propunerilor făcute de ARACIS şi a consultării Consiliului Naţional al Rectorilor, care până acum nu s-a întrunit pentru a lua o decizie.
Comisia de abuzuri urmează să mai audieze părţile implicate în această problemă.