„Am auzit zvonuri că ar exista liste cu protestatari. Liderii sindicali sunt în faţa ministerului, eu sunt printre cadrele didactice. Ne vom ntâlni când situaţia va reintra în normal. Şi eu mi-aş dori să rezolvăm toate doleanţele, dar situaţia actuală economică nu permite. Nu există niciun fel de listă, niciun fel de interdicţie pentru cadrele didactice de a exoprima lider ce doresc”, a declarat, la Sibiu, ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu.
De asemenea, el a mai spus că a avut discuţii cu studenţii care s-au plâns de politizare excesivă la Politehnică, de modul că Babeş Bolay nu respectă modul de alegere a studenţilr. „Am discutat despre codul studenţilor, despre îmbunătăţirea modului în care universităţile pot să le rezolve doleanţele. Am un dialog permanent cu organizaţiile studenţeşti. Dialogul instituţional între minister şi liderii sindicali există, va continua. Luni, domnul Emil Boc a arătat această disponibilitate la dialog, dar sindicatele nu au venit. Le transmit protestatrilor cu certitudine ministrul Educaţiei e alături de voi. Situaţia e de asemenea natură încât parte dintre aceste probleme îşi vor găsi rezolvarea în viitor şi încercăm să facem tot ce putem ca economia să funcţioneze bine, să recuperăm salariile, ce s-au pierdut”, a adăugat Funeriu.
„Ministerul este într-o permanentă logică a dialogului cu cadrele didactice. Ieri (joi – n.r.) am fost la Cluj şi m-am întâlnit cu peste 20 de cadre didactice, astăzi (vineri – n.r.) la Sibiu facem acelaşi lucru”, a spus Daniel Funeriu.
El a subliniat că în ceea ce priveşte protestele liderilor de sindicat toate căile dialogului au fost deschise şi rămân aşa.
„Şi eu mi-aş dori un salariu mai bun pentru toţi angajaţii din sistem, dar situaţia României şi a Europei este cunoscută de toată lumea. Sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune soluţii pentru copiii noştri”, a conchis ministrul Educaţiei.
Sindicalişti ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) pichetează, vineri, sediul MECTS.
Ei sunt nemulţumiţi că în anul 2012 nu se acordă nici o majorare a salariilor personalului din învăţământ, astfel încât nu se poate recupera reducerea cu 25 la sută a salariilor, operată în baza Legii nr. 118/2010. Profesorii nu sunt de acord cu eşalonarea plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, până în anul 2016.