Furie printre fermierii francezi după ce gigantul Lactalis a anunțat că va colecta mai puțin lapte

26 09. 2024
Ferma de vaci in Franta

Preşedintele FNSEA, cel mai important sindical agricol din Franţa, a denunţat o „bombă pentru sectorul laptelui”. „Pentru noi miza este acea de a asigura că producătorii de lapte vor continua să găsească pe cineva care le va prelua laptele”, a declarat Arnaud Rousseau pentru postul de radio France info, apreciind că este mult prea devreme pentru a evalua numărul de vaci care ar putea să dispară.

Multinaţională Lactalis a anunţat o reducere „de ordinul a 450 de milioane de litri” a cantităţilor anuale de lapte colectate”, până la aproximativ 5,1 miliarde de litri de lapte de la crescătorii francezi, reducere care se va face progresiv, de la finele lui 2024 şi până în 2030.

Potrivit lui Arnaud Rousseau, lovitura este cu atât mai dură pentru crescătorii francezi pentru că „atunci când laptele tău este colectat de numărul unu mondial, ai sentimentul că lucrezi cu o firmă solidă”.

„Noi am tras întotdeauna un semnal de alarmă cu privire la dependenţa structurală economică a producătorilor de firmele de lactate”, a subliniat joi şi sindicatul Confédération paysanne. „Această diminuare a cantităţii de lapte colectată este folosită de Lactalis pentru a elimina din producători şi a face presiuni asupra celor rămaşi”, adaugă această organizaţie sindicală de stânga.

Franţa exportă mai mult de lapte decât consumă. Jumătate din laptele colectat în Franţa de Lactalis pleacă pe pieţele internaţionale, în principal sub formă de lapte praf.

„Pieţele s-au prăbuşit. Plătim un preţ mai mare decât cel pe care îl obţinem la vânzare pentru aceste produse exportate”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului Lactalis.

Cu o cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro în 2023, Lactalis a detronat un alt mastodont, Danone, din poziţia de lider al industriei agroalimentare franceze şi se numără printre primele 10 companii globale din acest sector. Grupul numără 270 de facilităţi de producţie în 51 de ţări şi 85.000 de angajaţi.

Sursa foto: Flickr