Furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile ar putea fi periclitată de OUG 114. Tarifele ar putea creşte – operatori telecom

Economica.net
15 03. 2019
semnal_765849387659403__39777200

‘Începând cu 2019, companiile de telecomunicaţii din România se confruntă cu o nouă provocare – OUG 114/2018. OUG 114 aduce modificări legislaţiei privind comunicaţiile electronice (OUG 111/2011), în sensul majorării nivelurilor taxelor impuse operatorilor din acest sector. Astfel, în vederea acordării sau a prelungirii licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, nivelurile taxelor sunt stabilite la 2%, respectiv 4% din cifra de afaceri. De asemenea, tariful de monitorizare impus de ANCOM creşte semnificativ de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri a operatorilor. La aceste costuri pentru acordarea/prelungirea licenţei de utilizare se mai pot adăuga sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri. Operatorii din România recunosc că aceste niveluri sunt prohibitive şi pot periclita nu doar investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice, ci şi însăşi furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile. De asemenea, aceştia iau în considerare şi creşterea tarifelor către consumatorii finali’, explică Milcev.

Pe de altă parte, conform celui mai recent studiu EY, „Global Capital Confidence Barometer”, jumătate dintre executivii din telecomunicaţii susţin că reglementarea şi politica autorităţilor în domeniu reprezintă cea mai mare ameninţare pentru tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii, în următoarele 12 luni.

„Având în vedere că serviciile digitale reprezintă o prioritate de top a companiilor de telecomunicaţii, incapacitatea de a eficientiza procesul de dezvoltare digitală se plasează pe primul loc în topul celor mai mari riscuri identificate în industrie, conform studiului EY – Principalele 10 riscuri pentru operatorii de telecomunicaţii. Iar pe măsură ce companiile de telecomunicaţii se pregătesc pentru introducerea tehnologiei 5G, reglementările tot mai stricte privind securitatea şi protecţia datelor şi deficitul tot mai mare de specialişti generează la rândul lor o serie de riscuri care necesită o schimbare de abordare. Subestimarea modificărilor privind confidenţialitatea şi securitatea se clasează pe locul al doilea în clasamentul riscurilor. Pe fondul scandalurilor pe tema protecţiei datelor, care continuă să apară în toată lumea, autorităţile de reglementare reacţionează printr-o serie de cerinţe de conformitate. Şi pe măsură ce Internet of Things (IoT) şi anunţata tehnologie 5G cresc fluxul de date, paleta riscurilor se extinde”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă, transmis vineri AGERPRES.

Studiul EY relevă că, pe locul al patrulea, se situează eşecul în planificarea necesarului de forţă de muncă, însă cu toate acestea, operatorii telecom recunosc că nu dispun de competenţele digitale necesare, şi doar 3% dintre aceştia consideră că dezvoltarea şi păstrarea specialiştilor reprezintă o prioritate strategică.

Un alt studiu EY recent subliniază, o dată în plus, acest decalaj, doar 57% dintre companiile europene armonizându-şi strategia de personal cu planurile de transformare digitală.

Alte riscuri invocate de către cei chestionaţi sunt: eşecul în a face faţă schimbărilor tehnologice (pe locul 6 în clasament), precum şi încheierea de colaborări cu parteneri strategici ca mijloc de a valorifica inovaţia (pe locul 10).