Furnizorii au modificat de peste 15 ori sistemele informatice, modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de 20 de ori – AFEER
“Legislația privind schemele de ajutor pentru consumatori în contextul crizei energetice s-a modificat de 17 ori în 15 luni: 10 OUG-uri, 3 legi și 4 ordine de ministru. Mai mult, OUG 153/2022 și OUG 192/2022 se află în Parlament pentru aprobare, și pot suferi noi modificări. În plus, un nou draft de OUG privind modificarea schemei a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei”, a declarat Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
În urma adoptării acestor acte normative, s-au schimbat de 5 ori categoriile de consumatori casnici beneficiari ai schemei de ajutor și de 8 ori – cele ale consumatorilor non-casnici.
Pentru a pune în aplicare toate acestea, furnizorii au trebuit să modifice de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de peste 20 de ori.
”Toate aceste modificări legislative s-au făcut, din păcate, fără o consultare reală a actorilor din piață și fără studii de impact. De aceea, propunem ca, împreună cu autoritățile, să identificăm răspunsurile la criza actuală, la celelalte provocări, astfel încât tranziția energetică să devină o bază pentru relansarea unui sector strategic, aflat acum în tensiune maximă.
Întrucât furnizorii au fost nevoiți să recurgă la împrumuturi masive pentru a acorda clienților prețuri de furnizare semnificativ mai mici decât cele de achiziție a energiei electrice, iar decontarea acestor sume de la bugetele centrale are un declaj de mai multe luni, presiunea financiară asupra companiilor rămâne ridicată. Acest aspect trebuie avut în vedere de către autorități, pentru a nu pune în pericol siguranța sistemului energetic national”, mai spune reprezentantul furnizorilor.
Și se vor mai face modificări de legislație, pentru că se schimbă reglementările europene
“În viitorul apropiat estimăm că vom avea provocări legislative importante, având în vedere că deja Comisia Europeană a transmis Consiliului și Parlamentului European propuneri de modificare consistente a două directive – Directiva UE 944/2019 și Directiva UE 2002/2018, precum și a 4 Regulamente: Regulamentul UE 943/2019, Regulamentul UE 942/2019, Regulamentul UE 1227/2011 și Regulamentul UE 1348/2014.
Pentru noi este deosebit de important ca aceste modificări să fie transpuse correct și complet în legislația națională primară și secundară, iar aceasta nu se poate face decât dacă va exista un dialog transparent între participanții la piață și autoritățile naționale ”, a mai spus Laurențiu Urluescu.