Furnizorii de energie ar trebui să-şi schimbe strategia şi să nu mai cumpere energie doar pe termen scurt – secretar de stat

Furnizorii de energie ar trebui să aibă o strategie pe termen mediu şi lung, nu să achiziţioneze toată energia de pe piaţa spot, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă în România, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 10:26
Furnizorii de energie ar trebui să-şi schimbe strategia şi să nu mai cumpere energie doar pe termen scurt - secretar de stat

Ea a vorbit despre situaţia din luna ianuarie, când preţul energiei pe bursă s-a dublat faţă de cel consemnat în primele zile ale anului.

‘Aceasta a fost cererea şi oferta în luna ianuarie. A fost o conjunctură, dar nu numai în România, ci în toată regiunea au fost preţuri mari’, a spus Popescu.

Totuşi, secretarul de stat a subliniat că furnizorii au profitat de preţurile scăzute din ultimii ani de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, piaţa spot) şi şi-au clădit strategii riscante achiziţionând energie doar de pe această piaţă, iar acum, când preţurile au crescut, unii dintre traderi au intrat în insolvenţă.

‘Este bine că se curăţă piaţa. S-a mai întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Cred că ce s-a întâmplat în aceste două luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru furnizorii din România. Ei au avut un comportament…haideţi să nu spunem riscant… nu neapărat sinucigaş, ci şi-au bazat cumva strategia de vânzare pe o prognoză a preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare pe ultimii 4-5 ani, când preţurile pe PZU au fost foarte mici. A fost strategia dumnealor de ofertare. Din păcate, anul acesta lucrurile au stat complet diferit pe PZU şi pot să spun că acolo nu poţi să intervii. Este acelaşi mecanism pentru toate cele patru state (care sunt cuplate – n. r.), în acelaşi timp, acelea sunt regulile. Ar trebui să-şi schimbe strategia şi să contracteze energia electrică pe termen mediu şi lung. În niciun stat nu stă nimeni să vândă energie pentru consumatorul final cumpărând energie doar de pe PZU. Că se foloseşte acel preţ ca preţ de referinţă în contracte este altceva, dar achiziţia sau portofoliul de achiziţii trebuie să îl ai pe termen mediu şi lung’, a subliniat Corina Popescu.

Reprezentantul Ministerului Energiei a adăugat că, în această perioadă, când preţurile pe PZU erau foarte mari, au existat oferte de vânzare a energiei pentru o perioadă de un an la preţuri de 160 – 170 de lei pe MWh şi nu a vrut nimeni să cumpere această energie. În schimb, pe PZU, preţurile ajunseseră la recorduri istorice de peste 650 de lei pe MWh.

Întrebată dacă aceste majorări de preţ pe bursă se vor vedea şi la consumatorii finali, Corina Popescu a răspuns că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va realiza o analiză în acest sens.

‘Această creştere a preţurilor nu m-aş arunca să spun că se va vedea la consumatorul final. Depinde de ce fel de contract a avut acel consumator final cu furnizorul lui. Pentru consumatorii casnici, eu aş spune să aşteptăm luna iulie şi să vedem analiza pe care o va face ANRE legată de aceste preţuri. În mod normal, ei nu ar trebui să fie afectaţi, pentru că achiziţia energiei pentru consumatorii casnici se face pe acea platformă dedicată lor dezvoltată de OPCOM, iar acolo licitaţiile au avut loc în decembrie, când preţurile erau obişnuite. Ştiu că unii dintre furnizorii care au vândut energie electrică sunt unii dintre cei care au probleme şi de aici s-ar putea să apară…, dar eu sunt rezervată în a spune acum neapărat că înseamnă că va creşte preţul’, a explicat oficialul ministerial.

Corina Popescu a adăugat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o manipulare a pieţei.

‘Nu cred că a fost o manipulare. (…) N-aş putea să spun că s-a manipulat piaţa în favoarea producătorilor, pot să spun doar că era în toată regiunea o situaţie grea. Şi, încă o dată, vreau să subliniez că România a fost în această perioadă un factor de stabilitate. În acea săptămână, 6 – 12 (ianuarie 2017 – n. r.), Bulgaria a oprit exporturile, iar acum sunt sub analiză la DG Competition. Am avut săptămâna trecută o analiză cu toate statele membre la DG Energy şi la DG Competition legat de ce s-a întâmplat în această iarnă, dar nu aş spune că sunt vizate doar statele din această zonă. Sunt state puternice în Europa. Grecii au oprit, francezii sunt sub investigaţie în relaţie cu Spania, italienii au oprit, deci nu a fost o situaţie dificilă doar în România, ci în toată Europa’, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acesteia, în acea săptămână, România a exportat 12% din producţia sa de energie electrică şi a contribuit astfel la realizarea unui echilibru în regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...