Mai întâi, iată prevederea cu pricina din proiectul de Ordonanță de Urgență:
La articolul 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(10) – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor, conform anexei nr. 4, prevăzute la art. 7 alin. (1), către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv Ministerul Energiei, iar acestea efectuează plata către furnizorii/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de maxim 30 zile de la data primirii documentelor.”
Și iată cum arată actualul articol 10:
10) Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor, conform anexei nr. 4, prevăzute la art. 7 alin. (1), către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv Ministerul Energiei, iar acestea efectuează plata către furnizori a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de 10 zile de la data primirii documentelor.
Așadar, potrivit noului proiect de OUG, perioada de timp în care furnizorii de energie primesc efectiv banii datorați de stat crește de la 10 la 30 de zile, în condițiile în care companiile s-au plâns exact de faptul că banii vin cu întârziere, ceea ce pune presiune pe cash flow-ul companiilor. Deja companiile energetice nu mai pot lua împrumuturi de la bănci, pentru că s-a atins limita de expunere pe sectorul energetic.
Potrivit ultimului comunicat de presă al ANRE, emis la 24 noiembrie, suma totală trimisă spre decontare celor două instituții se ridică la 6,7 miliarde de lei, pentru schema de plafonare valabilă de la 1 aprilie 2022. Ultimele sume plătite sunt la nivelul lunii septembrie (sumele sunt destul de mici însă pentru acea lună), iar Autoritatea a informat că mai sunt în lucru nu mai puțin de 226 de cereri de la furnizori.