Furnizorii de inputuri pentru agricultură spun că suspendarea rambursării creditelor comerciale până la finalul lui 2025 va afecta toată industria agricolă

30 09. 2024
agricultura 78695046789504

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) și Alianța Industriei de Semințe din România (AISR) ai căror membri asigură aproape 85% din consumul de produse de protecție a plantelor în România, respectiv aproximativ 80% din consumul de semințe de uz agricol în România, susțin că nu pot fi de acord cu unele prevederi dintr-un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, aflat în dezbatere publică.

Mai exact, furnizorii de inputuri nu sunt de acord cu propunerea potrivit căreia creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la inființarea și producția agricolă vegetală, nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025.”

„Ca reprezentanți ai furnizorilor de input-uri, atragem atenția că, în continuare, ultima formă propusă a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului nu rezolvă problema de fond la care încearcă să răspundă: lipsa lichidității fermierilor, viabilitatea lor economică și menținerea încrederii în ecosistemul agribusiness-ului românesc. Dimpotrivă, ar putea avea repercusiuni majore pentru furnizorii de inputuri, primii din lanțul valoric furnizori – distribuitori – fermieri, prin plasarea costurilor pe umerii furnizorilor de input-uri agricole, ca urmare a intervenției asupra termenilor comerciali liber agreați de furnizori cu distribuitorii lor. (…)Considerăm că propunerea de ordonanță de urgență pentru aprobarea schemei de ajutor de stat “Creditul fermierului” este o măsură binevenită și absolut necesară pentru a asigura finanţarea fermierilor afectaţi de secetã ȋn vederea continuãrii activitãţii. Cu toate acestea, suntem de părere că intervenția guvernului în relațiile comerciale antamate între furnizori – distribuitori – fermieri, propusă de Proiect, în sensul suspendării rambursării creditului comercial, amendãrii componentelor acestuia și a interzicerii măsurilor de recuperare, executare silită asupra creanțelor acumulate, dincolo de faptul că ridică unele semne de întrebare de ordin constituțional și legal, va afecta, pe termen mediu şi lung, întregul sector agricol, incluzând aici nu doar furnizorii și distribuitorii, ci și fermierii, mai ales producătorii agricoli mici și mijlocii”, spun aceștia.

Presiuni pe o piață de 7 miliarde de lei

Din estimările celor două asociații, valoarea pieței input-urilor de produse de protecția plantelor și semințe însumează aproximativ 7 miliarde de lei. Or, aceasta va fi impactată de imposibilitatea de a-și recupera la timp banii de la fermieri care plătesc și în  365 de zile de la achiziție.

„Furnizorii de inputuri au contractat împrumuturi și trebuie la rândul lor să plătească furnizorii pentru materii prime, în contextul în care, prin natura și modelul de business din România, furnizorii de inputuri își încasează creanțele comerciale la termene de plată foarte mari, ceea ce “finanțează” de facto agricultura și fermierii. (…) Din banii încasați anual, companiile furnizoare de inputuri își finanțează mai departe activitatea de producție sau de aprovizionare cu materii prime, își achită impozitele și contribuțiile către bugetul de stat, își plătesc salariații, care reprezintă un procent important având în vedere dimensiunea acestor industrii”.

La acest moment, furnizorii de inputuri nu pot estima ce sume vor încasa în minus, ceea ce face dificilă bugetarea noului an agricol, fapt ce poate afecta abilitatea de a contracta credite și afecta viabilitatea financiară a membrilor celor două asociații profesionale.

„Acest lucru ar putea avea, pe viitor, un efect de bumerang asupra fermierilor prin acordarea mai dificilă a creditului comercial, în funcție de strategia comercială individuală a fiecărui membru”.

„Ordonanță, în forma actuală, va avea un impact negativ asupra sectorului agricol din România. Acesta va submina încrederea investitorilor străini și locali în piața românească, afectând competitivitatea agriculturii locale, iar transferul întregii poveri financiare de la fermieri către furnizorii de inputuri nu este numai nesustenabilã și periculoasă, ci și discriminatorie”, conchid aceștia.

Reprezentanții celor două asociații profesionale au participat la consultările de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar spun că  orice decizii care au legătură cu politicile comerciale nu pot fi luate în cadrul asociativ, fiecare companie membră având propria strategie comercială.