Furnizorii de internet au sesizat CE pe subiectul Netcity şi cer infringement la adresa României

Furnizorii de internet au depus o plângere oficială la Comisia Europeană /CE/ în care solicită declanşarea procedurii de infringement la adresa României pentru că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ şi Consiliul Concurenţei 'nu-şi fac treaba şi nu intervin pe piaţă' în cazul Netcity, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Providerilor de Internet din România /ANISP/, Mihai Bătrîneanu.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 12:16
Furnizorii de internet au sesizat CE pe subiectul Netcity şi cer infringement la adresa României

Potrivit sursei citate, plângerea a fost trimisă CE pe data de 8 aprilie şi a ajuns la Comisie pe 9 aprilie.

‘Consiliul Concurenţei compară mere cu maşini când analizează reţelele din Bucureşti. Mare parte dintre operatorii de internet din Bucureşti sunt în pragul falimentului din cauza Netcity. Aici avem de-a face cu pasivitatea autorităţilor, dar şi cu pasivitatea ANCOM (…) Am făcut şi o plângere oficială la Comisia Europeană pentru infringement la adresa României pentru că ANCOM şi Consiliul Concurenţei nu-şi fac treaba şi nu intervin în piaţă’, a afirmat Bătrîneanu.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, îl va acţiona în judecată pe Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, acuzându-l public de ‘pasivitate suspectă’ pe subiectul Netcity.

‘Arbitrul telecom este vinovat de situaţia existentă şi îl acuz public pe Cătălin Marinescu de o pasivitate suspectă. Ne vom sfătui cu avocaţii şi vom acţiona în judecată ANCOM pentru daune. Cătălin Marinescu habar n-are cât am luptat noi, cei 37 de furnizori de internet din România, să scăpăm de un monopol /Romtelecom/, iar acum preşedintele ANCOM vrea să ne bage pe gât alt monopol, Netcity. Vreau să vă mai spun că am făcut, la un moment dat, un memoriu către Consiliul Concurenţei şi ANCOM, dar ni s-a răspuns din partea Consiliului că nu se poate autosesiza. Ulterior, am făcut sesizare către Corpul de Control al primului ministru, iar a doua zi Consiliul Concurenţei s-a autosesizat. Deci, în ce ţară trăim?’, a spus şeful ANISP.

La sfârşitul lunii martie 2013, Consiliul Concurenţei a anunţat demararea unei analize de piaţă privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicaţii din Bucureşti pentru a identifica care este puterea şi poziţia de piaţă a fiecărui operator relevant de pe această piaţă. Conform legislaţiei, poziţia dominantă a unui operator înseamnă că acesta deţine 40% din piaţă.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a sesizat, în luna februarie, nereguli în relaţiile dintre Netcity (reţeaua metropolitană de fibră optică pentru telecomunicaţii a municipiului Bucureşti) şi furnizorii de servicii de Internet din Bucureşti, semnalând Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi cauzate de poziţia de monopol în care se află Netcity Telecom, dar şi de lipsa unui control prin care să fie verificate serviciile auxiliare şi tarifele suplimentare. Organizaţia a solicitat, astfel, arbitrului telecom să fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de reţea, pentru operatorii de Internet, deşi aceştia trebuiau să plătească către Netcity un tarif de 85 euro/km.

Din datele ANISP reiese faptul că reţeaua Netcity se întinde, la ora actuală, cu aproximativ 500-600 de km la nivelul Capitalei, lucrările desfăşurându-se în continuare.

Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a precizat, ulterior, că analizează solicitările şi documentele depuse în ultimele două luni de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi de ANISP, cu privire la exploatarea Netcity (un document de 12.000 de pagini) şi urmează să ofere un răspuns până la jumătatea acestui an.

Netcity Telecom S.A., concesionarul reţelei Netcity, a fost constituită drept campanie de proiect în cadrul UTI Grup. Compania este operator de infrastructură pentru comunicaţii, reţeaua de infrastructură dezvoltată fiind pusă la dispoziţie în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activează sau doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Proiectul Netcity este realizat în baza unei concesiuni de lucrări publice pentru o perioadă de 49 de ani, iar Netcity Telecom asigură finanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii, conform contractului. În schimb, Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...