Furnizorii de internet şi TV sunt obligaţi să-şi informeze clienţii despre schimbările din oferte, începând cu 27 iunie

Furnizorii de servicii de internet şi retransmisie TV vor fi obligaţi să-şi informeze clienţii referitor la propriile oferte, începând din 27 iunie, informează, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 18:22
Furnizorii de internet şi TV sunt obligaţi să-şi informeze clienţii despre schimbările din oferte, începând cu 27 iunie

Prin noua decizie, ANCOM stabileşte categoriile de informaţii pe care furnizorii trebuie să le aducă la cunoştinţa utilizatorilor şi extinde obligaţiile de informare şi la furnizorii de servicii de internet şi retransmisie TV, pe lângă furnizorii de telefonie, care aveau astfel de obligaţii încă din anul 2009.

Conform noilor prevederi, nu doar furnizorii de servicii de telefonie, ci şi cei de internet şi retransmisie TV vor trebui să publice pe pagina proprie de internet şi să comunice utilizatorilor, înainte de încheierea contractului, anumite informatii referitoare, de exemplu, la tarifele aplicabile planului tarifar, serviciile incluse în planul tarifar respectiv şi resursele acordate, modul în care acestea pot fi utilizate, termenul maxim şi condiţiile de instalare a serviciilor, durata contractului şi condiţiile de încetare a acestuia, informaţii despre orice limitări, blocări sau praguri ce pot fi aplicate de furnizor. În plus, furnizorii de servicii de acces la internet vor preciza valoarea maximă a vitezei de download şi de upload, precum şi valoarea vitezei minime garantate, dacă aceasta există (iar în cazul în care nu există o viteză minimă garantată se va preciza acest lucru).

Totodată, informaţiile existente în prezent pe site-urile operatorilor telecom privind acoperirea vor fi clarificate sau suplimentate, astfel încât să fie indicată acoperirea geografică de tip outdoor a serviciilor de comunicaţii electronice pe care aceştia le furnizează, cu precizarea localităţilor unde există acoperire şi a tehnologiilor prin care se furnizează serviciile (de exemplu, în cazul telefoniei mobile, 2G, 3G etc).

În plus, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice trebuie să afişeze pe pagina principală a site-ului propriu un link direct, uşor vizibil şi cu o denumire sugestivă, către contractul cadru şi condiţiile de furnizare a serviciilor prin intermediul cartelelor preplătite, dar şi să păstreze online o arhivă cu contractele cadru şi cu planurile tarifare care nu mai sunt în vigoare, dar care sunt încă utilizate de abonaţi.

‘Decizia ANCOM nr. 158/2015 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali intră în vigoare la data de 27 iunie 2015 şi abrogă Decizia ANCOM nr. 77/2009. Noua decizie ANCOM vine ca urmare a modificărilor legislative intervenite la nivel european şi naţional după adoptarea de către Autoritate a Deciziei nr. 77/2009, în vigoare până la 27 iunie 2015, dar şi pe fondul sesizărilor primite din partea utilizatorilor finali şi a evoluţiilor fireşti intervenite pe piaţă, care fac ca anumite prevederi din Decizia nr. 77/2009 să nu mai fie de actualitate sau suficiente’, explică ANCOM.

Conform datelor disponibile pe veritel.ro, comparatorul de oferte telecom dezvoltat de ANCOM, cei interesaţi să achiziţioneze servicii de telefonie, internet sau pachete ce includ astfel de servicii în România au de ales în acest moment din peste 300.000 de oferte ale operatorilor telecom. Decizia ANCOM urmăreşte să permită utilizatorilor să facă alegeri bine informate, în cunoştinţă de cauză şi să aleagă ofertele cele mai potrivite pentru nevoile de comunicare ale fiecăruia.

În România sunt utilizate aproape 23 de milioane de cartele SIM de telefonie mobilă şi peste 16 milioane de conexiuni la internet de bandă largă, în timp ce aproape şapte milioane de gospodării au acces la servicii de retransmisie TV contra cost, potrivit celor mai recente date statistice publicate de ANCOM.

Profilul unui utilizator mediu de telefonie mobilă din România, conform datelor statistice ANCOM utilizate de veritel.ro, arată că acesta foloseşte lunar 155 MB pentru traficul de internet mobil, trimite 72 de SMS-uri naţionale (dintre care 64 în reţeaua proprie şi opt în afara reţelei) şi sună în medie 202 minute în reţea (din care 201 către mobil şi 1 către fix) şi 47 de minute în afara reţelei (din care 40 către mobil şi 7 către fix). Utilizatorul mediu de telefonie fixă sună lunar 45 de minute în reţea şi 32 de minute în afara reţelei.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România. Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...